Press ESC to close

Yenidoğan İşitme Taramasının Önemi

Yenidoğan işitme kaybı her 1000 bebeğin 3’ünde görülen doğumsal bir sorundur ve diğer doğumsal anomaliler arasında en sık görülen rahatsızlıkların başında gelir.

Yenidoğan işitme kaybı her 1000 bebeğin 3’ünde görülen doğumsal bir sorundur

Bu nedenle erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreci için her yeni doğan bebeğe Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği şartlara bağlı olarak hastanede taburcu olmadan önce, testten kalan ya da testi yapılamayan yeni doğan bebeklerin ise ilk üç ay içerisinde yeni doğan işitme tarama testine (Tarama ABR) tabi tutulması gerekir.

Tarama ABR Testi yaklaşık 5-15 dakika arasında sürer ve bebeğin bu süre içinde uykuda ya da çok sakin yattığından emin olunarak sessiz bir ortamda yapılır.


Kulağa verilen ses uyarısına karşı işitme sinirinin oluşturduğu elektriksel cevabın kayıt edilmesidir. Bebeğin kulağına yerleştirilen kulaklıkla ölçülür ve işitme sinirinden elde edilen cevaplar, başına yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla alınır. Bu cevaplar bilgisayar tarafından kaydedilir ve cevabı “geçti” veya “kaldı” şeklinde verir.


Yeni doğan bebeklerde kulaklarda sıvı birikimi olduğundan dolayı ilk işitme tarama testinden kalması olası ve beklenilen bir durumdur. Takibe kalan bebekler 7-15 gün arasında ikinci bir işitme tarama testine tabi tutulur. İkinci tarama testinden kalan bebekler daha kapsamlı ve kesin tanı için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans merkezlerine sevk edilerek BERA Testine tabi tutulmalıdır.


İşitme taramasıyla işitme kaybının tanısı ilk 3 ay içerisinde konulmalıdır. İşitme kaybı tanısı olan bebekler, en geç altı ay içerisinde cihazlandırılarak, ailesiyle birlikte bir aile eğitim programı başlatılır. Rehabilitasyon sürecinin devamlılığı sağlanmalıdır.

Doğumdan üç yaşına kadar olan süre çocuklarda konuşma ve dil gelişimi açısından kritik dönemdir. İşitme taraması yapılmadığı takdirde işitme kaybının tanı konması gecikecek bu da konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Diğer yazarlarımızın yazılarına ulaşmak için; https://www.beybida.com/yazarlar/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir