Pediatri Uzmanı Dr. Erdem GÖNÜLLÜ, yenidoğan bebek muayenesi ve yenidoğan kontrollerinin içeriğini Beybida’ ya anlattı.Yenidoğan bebekte ilk muayenenin nasıl olması gerektiği hakkında detaylı bilgiler verdi.
Yenidoğan bebekte ilk muayene içeriği nasıl olmalıdır?
Yeni doğan bebekte ilk muayene kilo, boy, baş çevresi ile başlamalı. Beraberinde mutlaka gözde kırmızı refle dediğimiz özel durum araştırılmalı. Genel bir cilt ve cilt altı değerlendirme yapılmalı. Doğum aralığına göre bebeğin kilo alıp almadığı değerlendirilmeli. Bu arada sarılık düzeyi tahmin edilmeli. Yine muayene sırasında daha önce yapılmadı ise işitme taraması yapılmalı ve ikinci topuk kanları da alınmalı.
Yenidoğan Bebek için topuk kanı nedir? Alınmadığı takdirde neler ile karşılaşılabilir?
Topuk kanı, birçok Doğumsal metabolik hastalığın tanısında kullanılan bir test aslında. Alınmadığı takdirde muayene ile kesinlikle anlaşılmayan ve beslenmenin değiştirilmesi ile normalde düzeltilebilecek bir çok hastalık zihinsel ve diğer vücut bölgelerine hasar verecek şekilde ilerleyebilir.
Yenidoğan sarılığından bahsedebilir misiniz? Uzayan sarılığın bebek üzerindeki etkileri nelerdir?
Bir yenidoğan sarılığı, aslında çoğu bebekte normal bir savunma mekanizması olup vücudun fazla oksijene karşı koruyucu bir adaptasyonudur. Fakat belli başlı durumlarda: mesela anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda, bebeğin yeterli beslenemediği durumlarda, bazı hastalık durumlarında ve prematürelik durumunda ortaya çıkabilir. Eğer bu sarılık erken zamanda fark edilir ise ışık tedavisi gibi yöntemlerle ve beslenmenin düzenlenmesi ile kolayca tedavi edilir. Ama tedavi edilmeye ve ilerleyen sarılık bazen nadirende olsa yeni doğanın sinir sistemine zarar verebilir.
Çocuklarda doğumdan itibaren D vitamini kullanımı nasıl olmalıdır?
Biz D vitamini doğumdan itibaren hemen başlayıp en az bir ama tercihen iki yaşına kadar günde 400 ünite almasını öneriyoruz.
Röportaj/ Tuğçe ATAK
Diğer röportaj içeriklerimiz için https://www.beybida.com/roportaj/
Bir yanıt yazın