Press ESC to close

Stres Emzirmeyi Nasıl Etkiler? Stresle Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

Yeni doğan bebeğe bakmak bazen zor olabiliyor. Uykusuz geceler özellikle stres faktörünü oldukça arttırıyor. Bazı anneler bu stresle başa çıkabilirken, bazıları da başa çıkmakta zorlanıyor. Stresin birçok sebebi olabilir. Farklı fiziksel, ruhsal ve çevresel faktörler kaygı oluşturabilir. Bu kaygı da sütü etkileyebilir.

Stres Emzirmeyi Etkiler!

Anne sütünüzün azalmasının sebeplerinden biri stresten kaynaklı olabilir. Fiziksel veya zihinsel kaygılar oksitosunun azalmasına sebep olur. Bu da süt üretimini etkiler.

Peki Stresin Nedenleri Nelerdir?

  1. Fiziksel Rahatsızlıklar: Doğumdan sonra annede ağrılar olabilir. Mastit, memede ağrı, meme ucunda hassasiyet, memede kanama gibi nedenler sütü etkiler.
  2. Emzirmede Kaygılanma: Yeni doğum yapmış bir anne sürekli ” Acaba emzirebilir miyim?”, ”Emzirirken bir şey olur mu?”, ”Sütüm doyuruyor mu? gibi soruları sürekli kafasından geçirir. Ayrıca çevre fakörünü de unutmamak gerekir. Aileden veya çevrede doğum yapmış annelerden oldukça fazla, istemeseniz bile tavsiyelere maruz kalabilirsiniz. İşte bunlar kaygıları oldukça artıran sebeplerdir.
  3. Az Uyku: Yeni doğan bir bebeğin geceleri özellikle birçok kez uyanması sizi uykusuz bırakır. Uykusuzluk da en çok strese yol açan etkenlerden biridir.
  4. Bebeğin Karakteri: Her bebek farklıdır. Bazıları çok uyumluyken bazıları da ağlama krizlerine girer, beslenmek istemez, koliktir. Bu dönemin biteceğini, gece uykularının artacağını ve ağlama krizlerinin azalacağını unutmayın.
  5. Hormon Faktörü: Hormonlar doğumdan sonra aniden eski haline gelir. Biranda düşüş de depresyona neden olabilir. Hamilelikten sonra yalnız kalmamalı, çok zorlandığınız zaman aileden yardım istenmelidir.
  6. Bütçe: Bütçe konuları sizi strese sokabilir. Hamile kalmadan önce mali konuları eşiniz ile konuşarak bir çözüme kavuşturun. Hamilelik sonrası bütçeyi düşünüp strese girmeyin.
stres

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

  • Bebeğinizle ilgilenirken bunaldığınızı hissederseniz ara vermenizde fayda var. Eşinizden veya aile bireylerinden ilgilenmelerine izin verin. Her anne kendi ile vakit geçirmeyi oldukça hakediyor.
  • Meditasyon teknikleri uygulayabilirsiniz. Örneğin; burnunuzdan yavaşça nefes alıp, ağzınızdan yavaş yavaş verin. Bunu tekrarlayın ve sakinleştiğinizi göreceksiniz.
  • Çok yakın bir dostunuzla konuşun. Farklı bakış açısı sizi olumlu düşüncelere itebilir.
  • Çok küçük de olsa egzersiz yapabilirsiniz. Vücudunuzda endorfin seviyenizi artırmada yardımcı olacaktır.
  • Bol bol müzik dinleyin.
  • Bazı anneler alışverişi çok seviyor. Alışveriş yaparak stresinizi azaltabilirsiniz.
  • Kendiniz ile ilgilenin. Spa, masaj, manikür gibi sizi rahatlatan ne ise onu yapın.
  • Elektronik cihazlardan uzak durun. Çok fazla elekronik cihazlar ile vakit geçirmek stres faktörünüzü arttıracaktır.
  • Sizi etkileyen, stresinizi arttıran ne ise öncelikle bunu eşinizle konuşmanız gerekir. Çevre faktörü, aile faktörü, arkadaş faktörü gibi sizi etkileyen şeyleri eşiniz ile konuşun. Çözüme kavuşturmak sizi rahatlatacaktır.

Eğer yukarıda saydıklarımızın hiçbiri stresinizi azaltmıyorsa en kısa sürede yardım almanız gerekir. Yardım almaktan çekinmeyin. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için uzmandan yardım almak en doğru karar olacaktır.

Anneler için faydalı yazılara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir