Türkiye’de birçok kadın normal doğumdan korktuğu için sezaryen doğum tercih ediyor. Sezaryen doğum sonrası toparlanma süreci uzun olduğunu gören anne, ikinci doğumunun normal doğum olmasını istiyor. Annelerin ve anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de sezaryen doğum sonrasında vajinal doğum mümkün mü?
Hayat Kurtarma Girişimi!
Sezaryen doğum vajinal doğumun (normal doğum) olması sırasında anne veya bebeğin hayatının tehlikede olması nedeniyle anne veya bebek hayatını kurtarmak için yaptığımız bir girişimdir. Bu girişimin amacı doğum sırasında annede veya bebekte kalıcı sağlık kusurunu veya ölümünü önlemektir. Bu girişime neden olabilecek durumlar doğum anında bebeğin kalp atışlarının düşmesi, bebeğin eşinin ayrılması (plasenta dekolmanı), kordonun vajinadan sarkması, doğumun uzun sürmesi, doğumun başlatılamaması veya annede gelişen doğumun oluşmasına engel olabilecek durumlardır. Bu durumlarda uygulanan sezaryen ameliyatı ile doğum gerçekleştirilir. Bu nedenler sezaryen doğum olan anne adayları bir sonraki gebeliklerinde yine sezaryen doğum yapmak zorunda değildir.
Doktorunuzun değerlendirmesi sonucunda sezaryen sonrası normal doğum yapabilirsiniz.
Sezaryen doğum bazen de bebeğin duruş bozukluğuna bağlı olarak (makat geliş, ayaklarıyla geliş, yan duruş, yüz geliş gibi) veya da bebeğin kilosunun fazla olmasına bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu nedenle sezaryen ile doğum yapmış anne adayları da bir sonraki gebeliklerinde sezaryen sonrası normal doğum yapabilirler.
Fakat sezaryen doğumun sebebi, annenin doğum kanalında darlık olması veya annenin normal doğum yapmasına engel olan bir sağlık probleminin olması ise bu durumlarda diğer doğumun yine sezaryen ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Vajinal Doğum için Ne Kadar Zaman Geçmesi Gerekir?
Sezaryen doğum sonrasında normal doğum yapmak için mümkünse sezaryen doğum üzerinden 2 yıl geçmiş olması, sadece bir kez sezaryen doğum yapmış olması gerekmektedir. Sezaryen sonrasında normal doğum için iyi bir ekip tarafından detaylı olarak değerlendirme yapılmalı ve anne adayı yakın olarak takip edilmelidir. Bu durumda oluşabilecek en kötü senaryo rahimin kasılması sırasında eski sezaryen kesisi olan yerden yırtılmasıdır. Bu durumda hızlı olarak ameliyathaneye geçiş mümkün olmalı ve ekip bu duruma her zaman hazırlıklı olmalıdır.
Anne adaylarının sezaryen sonrası doğum yapabilmesi için öncelikle iyi bir merkez ve deneyimli bir ekip ile bu yola çıkması bu sürecin sorunsuz geçmesi açısından çok önemlidir.
Doğum hakkında detaylı bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın