Press ESC to close

Progestan Nedir, Ne İşe Yarar? Progestan Yan Etkileri

Progestan, yetersizliği sebebiyle düşük ve erken doğum riskini artıran bir hormondur. Bu yazımızdan sizler için progestan nedir, progestan ne işe yarar, progestan nasıl kullanılır, progestan ne için kullanılır sorularının cevaplarını verdik.

Progestan Nedir?

En temelde kadınlık hormonlarından biri olan progestan hem gebelik hem de gebelik dışı kullanılabilir. Bebeğin rahimde tutunmasını destekleyen, düşük riskini azaltan, erken doğumda rahim ağzını gevşemekten koruyan, düzensiz periyot döngülerini sağlıklı hale getiren, PMS ataklarını hafifleten, menopoz ve tüp bebek tedavilerinde takviye olarak alınan bir ilaçtır.

İğne, jel, fitil ve kapsül gibi farklı formlarda kullanılabilir. Uzman kontrolü dışında kesinlik kullanılmamalıdır.

Progestan Ne İşe Yarar?

Rahim ağzının yumuşamasını engelleyerek erken doğum riskinin önüne geçilmesini sağlar. Düşük ihtimalini azaltır ve tüp bebek gebeliklerde destekleyici rol oynar.

Yumurta üretiminin yumurtalıktan plesantaya geçtiği shift olarak adlandırılan bu süreçte vücudun uyumlanmasını ve plasentanın gelişim göstermesini de destekler.
Gebelik dışı kullanımda ise;

  • Menstrüel döngüyü düzenler.
  • Ağır geçen periyot öncesi ataklarını hafifletir.
  • Menopoz tedavisinde destekleyici hormon görevi görür.

Progestan Yan Etkileri

En sık izlenen yan etkileri sersemlik ve yorgunluktur. Bunlara bağlı olarak konsantrasyon eksikliği ve uykuya eğilim de izlenmektedir. Listeleyecek olursak:

  • Bulantı
  • Uyku hali
  • Odaklanamama
  • Halsizlik
  • Ateş basması
  • Sinirli ruh hali
  • Depresyon
  • Hızlı ruh hali değişikliği
  • Baş dönmesi
  • Akıntı
  • Meme şişliği
  • Baş ağrısı
  • Eklem ağrıları (Oldukça az seyrediyor)

Yan etkileri olsa da uzman kontrolünde usulüne uygun ve gerekli dozlarda kullanıldığında oldukça gerekli ve amaca hizmet eden bir ilaçtır.

Progestan İlacı Kimlere Verilir?

Neredeyse tüm gebelere 6 ve 7. Haftada destekleyici olarak verilen progestan kapsül, düşük olasılığı yüksek anne adaylarına ve tüp bebek süreci ile hamile kalan tüm gebelere verilmektedir.

Aynı zamanda erken doğum riski taşıyan annelere rahim ağzı yumuşamasını engellemek adına da progestan verilmektedir.

Gebelik dışında; düzensiz regl takvimi olanlara, ağır PSM atakları geçirenlere, menopoz sürecinin hormon tedavisi adımında olanlara ve tüp bebek sürecinde embriyo transferinden sonraki süreçte olan anne adaylarına verilir.

Gebelikte Progesteron Neden Kullanılır?

Hamilelikte progestan kullananlar genelde düşük tehditi altında olan anne adaylarıdır. Gebelikte progesteron hormonu bebeğin rahme yerleşmesine yardımcı olmak ve gebeliğin sürmesine destek olmak için kullanılabilir.

Plasentanın da gelişimini destekleyen bu hormon, plasentadaki kan dolaşımını artırarak fetüsün ihtiyaç duyduğu besin ve oksijeni sağlar. Annenin bünyesinin fetüsü tehdit olarak görüp reddetmemesi için de kullanılır.

Aynı zamanda tüp bebek sonrası kanaması olan gebelerde “düşük önleyici” olarak kullanılabilir. Oral, vajinal ya da enjeksiyon yönetimi ile alınabilen bu ilaç annenin ve bebeğin ihtiyaçlarına göre doğru doz ve sürelerde uzman kontrolü tarafından uygulanır ve takip edilir.

Progestan ürün bilgisi ile ilgili detayları okuyarak hem gebelikte hem gebelik dışında kullanımda tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: PROGESTERON HORMONU ARTTIRMANIN 4 DOĞAL YOLU NEDİR?

Progestan Nasıl Kullanılır?

Tüm ilaçlar, takviyeler ve hormonlar gibi gibi bu da uzman doktor nezaretinde kullanılmalıdır. Piyasada tablet, progestan iğne, vajinal jel ve progestan fitil şeklinde farklı formları bulunmaktadır.

Ağız yoluyla alınan tabletlerin yanı sıra kas içi enjeksiyon olarak bilinen iğne uygulamadı da sıkça kullanılır. Vajinal kullanım yönetminde kapsül ve jel olmak üzere 2 farklı form vardır. Kapsül form, halk arasında bilinen adıyla fitil, vajina içine yerleştirilerek kullanılır.

Bu kullanımda el hijyeni ve uygulamayı uyumadan önce gerçekleştirme hususları önemlidir. Jel hali yine vajina içerisinde doktorun önerdiği uygulama biçimi ve dozda uyumadan önce uygulanmalıdır.

Sürece ve kişinin ihtiyaçlarına göre uzman yönlendirmesi ile kullanım biçimi ve dozu belirlenmektedir. Progestan kullanma talimatı okunarak ve uzman önerileri izlenerek uygulanmalıdır.

Progestan Kaç Gün Kullanılır?

Gebelik dışı tedavi sürecinde periyot döngüsüne göre doktorun belirleyeceği günler arasında kullanılır. Genellikle adet döngüsünün 16-25. günleri arasında uygulanır.

Peki ya hamilelikte progestan kaç ay kullanılır? Gebelikte kullanılan progestan, genellikle düşük tehdidi veya erken doğum riski durumunda 12. gebelik haftasına kadar veya doktorun önerdiği süre boyunca kullanılır. Daha geniş ifadesiyle;

  • Regl düzensizliklerinde, genellikle periyot döngüsünün 16. gününde başlanır ve 10 gün boyunca kullanılır.
  • Menstrüel dönem öncesi ataklarda tam adıyla Premenstrüel Sendrom ya da PMS dönemlerinde menstrüel döngünün ikinci yarısında yani yine 16. gününde başlanır.
  • Menopoz sürecinde; hormon replasman tedavisinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla kullanılır.

Progestan Ne Zaman Alınır?

Genelde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez alınan bu ilaç sürecin gereksinimleri ve kişinin ihtiyaçlarına göre uzman doktor tarafından özel olarak ayarlanmaktadır.

Bu ilacın kullanımı ile ilgili dikkat edilesi gereken en önemli husus ilacın etkinliğini arttırmak için her gün aynı saatte almaya dikkat etmektir.

Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir