Emzirme, yeni anne olanların en özel dönemidir. Bu süreç ne kadar faydalı ise de, bazen anneler için acı verici olabilir. Özellikle meme ağrısı yaşayan annelerin aklında mastit nedir sorusu belirir. Mastit, memenin iltihaplanması ve bazen enfeksiyon kapması ile oluşan bir komplikasyondur. Doktor kontrolünde doğru tedavi yapılması halinde, mastitten korkmaya gerek yoktur. Mastit, memelerde oluşan bir çeşit iltihaptır. Çoğunlukla doğumdan sonraki ilk haftalarda görülür. Bazı durumlarda doğumdan sonra ileriki zamanlarda görülmesi de mümkündür. Genelde tek memede oluşan bir iltihaptır. Mastit oluşumuna sebep olan farklı etkenler vardır. Bu etkenleri bilip kendi vücudunu gözlemlemek anneye düşen önemli bir sorumluluktur. Böylece mastit sinyallerini önceden sezip soruna erken müdahale etme imkanınız bulunur.
Mastit Belirtileri Nelerdir?
Mastit nedir ve belirtileri nelerdir diye merak eden annelerin bilmesi gereken ilk şey, mastitin en büyük belirtisinin ağrı olduğudur. Özellikle emzirme sırasında oluşan rahatsız edici bir ağrı ve şişkinlik hissi mastitin habercisi olabilir. Ağrının yanı sıra göğüslerde görülen kızarıklık da dikkate alınması gereken bir belirtidir. Gözle görülebilecek belirtilerin bir diğeri de meme ucunda oluşan yara ve yıpranmadır. Bu belirtilerin devamlı olarak görülmesi durumunda bir doktora başvurmak gerekir. Daha ciddi sorunlara yol açmasını önlemek ve eski rahatınıza dönmek için bu sorunları göz ardı etmemeli ve gerekli muayeneleri olarak tedaviye başlamalısınız.
Mastit Neden Olur?
Mastitin oluşmasına sebep olabilecek farklı durumlar vardır. Bunlardan en yaygın olan göğüslerde süt kalması ve birikerek süt kanallarını tıkamasıdır. Mastit nedir gibi sorulara yanıt arayan annelerin yapması gereken en önemli şey memeleri iyice boşaltmaktır. Bebeğin güzel emmediği ya da erken doyduğu durumlarda süt sağma aletleri kullanarak bu sütü boşaltmak gerekir. Mastit sebeplerinden bir diğeri, göğüs ucunda oluşan çatlaklardır. Özellikle yeni doğum yapıldığı sıralarda, bebeğin meme ucunu güzel kavrayamaması sonucu memede çatlaklar oluşur. Bu çatlaklara erken müdahale edilmezse mastit gibi sorunlara yol açabilir. Vücutta mevcut olan ya da bebeğin ağzında bulunan bakteriler, bu çatlaklardan göğüs içine sızar ve memede bulunan süt yardımıyla yayılarak iltihaba sebep olur.
Mastit Teşhisi Nasıl Olur?
Mastit teşhis ne kadar erken konursa tedavi o kadar kolay olur. Doktorun yapacağı ilk şey, annenin mastit nedir sorularını yanıtlayıp içini rahatlatmak olacaktır. Sonrasında anneden şikayetlerin ne zamandır sürdüğü, sigara gibi maddeler kullanıp kullanmadığı gibi sorularla anneyi tanır. Fiziki muayene ya da testler sonucunda mastit teşhisi koyar ve tedaviye başlar.
Mastit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mastitin ilk oluşumunda, annenin yapabileceği şeylerden biri süt boşaltımıdır. Memedeki sütü tamamen boşaltmak ağrıların rahatlamasına sebep olur. İleri mastit tedavisinde çoğunlukla doktorun verdiği antibiyotikler kullanılır. Tavsiye edildiği süre boyunca kullanılan antibiyotik mastiti kolayca tedavi eder. Tedavi sonrasında hastalığın tekrar etmemesi için meme temizliğine dikkat etmeli ve süt boşaltımını iyi yapmalısınız.
Anne sağlığı ile ilgili diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın