Press ESC to close

Kuru Bebek Cildi: Nedenleri, Belirtileri ve Ev Çözümleri

Bebeklerin cildi çok hassastır. Dış etkilere karşı korunmasızdır. Kuru bebek cildi için evde uygulayabileceğiniz fikirler bu yazıda mevcut. Nadir bir şekilde doktor kontrolü gerekir.

Yenidoğan Cildi

Yenidoğanlarda deri soyulmaları çok normaldir ve tıbbi tedavi gerektirmez. Yeni doğan bir bebeğin cildi çok ince ve daha az ter bezine sahip olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü amniyotik sıvı ve verniks (yenidoğanın cildini sağdan örten ve koruyan krem peynir benzeri bir madde) gibi çeşitli sıvılarla kaplıdır.

Bu sıvılar doğumdan sonra doğal olarak silinir. Silindikten sonra da bebek dış etmenlere maruz kalarak deri soyulmaları yaşar.

Prematüre bebeklerde daha fazla verniks vardır ve bu nedenle onlar için cilt soyulması, vadesi gelmiş veya zamanında doğmuş yenidoğanlara kıyasla genellikle daha az meydana gelir.

Uzmanlar, yeni doğanların hayatlarının ilk ayında herhangi bir nemlendirmeye ya da bebek losyonuna ihtiyacı olmadığını belirtir. Ebeveynler bebeklerde ciddi bir soyulma varsa doktora danışarak losyon sürmelidir.

Tıpkı yenidoğanlarda olduğu gibi bebeklerde de cilt kuruluğu çok görülür.

İşte bir bebeğin cildi kuru olduğunda fark edeceğiniz şey:

  1. Soyulan beyaz pullar
  2. Pürüzlülük ve pullu doku
  3. Cilt ovulduğunda oluşan pullanma
  4. Kuru kırmızı lekeler
  5. Deride ince, derin çatlaklar ve daha derin çatlaklar ara sıra kanayabilir.
  6. Genel cilt gergin ve aşırı gerilmiş görünür.

Eğer bebeğinizde losyon kullandıktan sonra iyi gelmiyorsa egzama olabilir. Doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Kuru Bebek Cildi Nedenleri

Kuru cilt (kseroderma) cildin nem kaybından kaynaklanır bu da cildin en üst tabakası olan epidermisin çatlamasına ve soyulmasına neden olur. Epidermisi etkileyen faktörler şunlardır:

  • Hava: Aşırı soğuk ve sıcak, cildin nem kaybetmesine neden olabilir.
  • Çevre sıcaklığı: Bir evin merkezi ısıtma sistemi çok yüksek veya düşük bir sıcaklığa ayarlanmış ise, evdeki hava yavaş yavaş nemini kaybedecek ve bebeğin cildini kurutacaktır.
  • Uzun banyolar: Bebeği çok uzun süre yıkamak, yağ bezlerinin salgıladığı doğal koruyucu cilt yağlarını temizler. Kimyasal olarak işlenmiş veya klorlu suda banyo da cilde zarar verebilir ve cildi kurutabilir.
  • Sert sabunlar: Bebek için olmayan standart sabunlar bebeğin cildine zarar verir.
  • Alkol bazlı losyonlar: Cilt yüzeyini kurutacağı için alkol bazlı losyonlar kullanılmamalıdır.
  • Bitki bazlı nemlendiriciler: Fındık veya zeytinyağı gibi bitki ürünlerinden yapılmış nemlendiricilerden kaçının çünkü bunlar bebeğin cilt bariyerini bozabilir ve alerjiye neden olabilir.
  • Dehidrasyon: Hem evin içinde hem de dışında soğuk ve kuru yaşam koşulları bebeğin cildini kurutabilir.

Kuru Cilde Neden Olan Cilt Sorunları


Kuru bebek cildi, aşağıda belirtilen cilt rahatsızlıklarının veya hastalıklarının bir sonucu olabilir:

  • Egzama: Dermatit olarak da adlandırılan bu alerjik bir cilt hastalığı olup, çoğunlukla yanaklarda, alın ve deri kıvrımlarında özellikle dirsek ve diz arkasında kaşıntılı döküntülerdir.
  • Pityriasis alba: Sadece yüzü, kolları ve gövdeyi etkileyen bir egzama (dermatit) türüdür. Bir süre sonra kırmızıya dönüşebilen karakteristik kuru ve pullu lezyonlar gösterir.
  • Sedef hastalığı: Bağışıklık sisteminin başa saldırarak kuru, pürüzlü cilt ve çatlaklara neden olduğu otoimmün bir hastalıktır. Bu bebeklerde çok nadirdir ancak çocuklukta başlayabilir. Yaşadıkları tüm tahriş ve acılar düşünüldüğünde bu pek hoş bir durum değil.
  • İhtiyoz: Bu nadir durumda, eski cilt hücreleri düşmez ve vücutta pul pul, pul benzeri ölü deri birikimine neden olur. Ölü cilt pulları aşırı derecede kuru, pul pul ve ovulduğunda soyulur. Durum genetik mutasyonlardan kaynaklanır ve genellikle ilk kez bebeklik döneminde meydana gelir.
  • Keratoz pilaris: Deri, ciltte, saçta ve tırnaklarda bulunan bir protein olan fazla keratin üretir. Fazlalık keratin, yağ bezlerinin kanallarını tıkayarak iğne başlarına benzeyen küçük şişliklere neden olur. Yumrular çoğunlukla kollar, bacaklar ve kalçalarda görülür. Pürüzlü ve kuru cilt, bu durumun karakteristik bir özelliğidir. Keratoz pilaris zararsızdır ve bebeğin sağlığı üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur.

Evde Çözümler

Kuru bebek cildi için evde çözüm mümkün.

  • Banyo zamanını sınırlandırın: Küvette, özellikle sıcak suda çok fazla zaman geçirmek, doğal cilt yağlarını temizleyerek cildi kurutur. Uzmanlar, ılık suyla on dakikayı geçmemesini tavsiye ediyor.
  • Sert sabunlardan kaçının: Sert ve zararlı kimyasallar içermediğinden her zaman bebekler için özel olarak üretilmiş sabunları kullanın.
  • Bebeği banyodan sonra nemlendirici losyonlar kullanın: Banyodan hemen sonra bebeğin tüm vücudunu baştan aşağı bir losyonla nemlendirin. Nemlendirici kullanmak, bir bebeğin kuru cildi için en güvenli ev ilacıdır.
  • Doğal kumaşlardan yapılmış giysiler seçin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, aşındırıcı olmadıkları ve cildin rahat nefes almasını sağladıkları için cilde karşı hassastır.
  • Bebek çamaşır deterjanı kullanın: Çamaşır bakımı doğal kumaşlarla bitmez. Bir bebeğin giysilerini sadece bebek çamaşır deterjanı kullanarak yıkamalısınız. Hassas cilde sahip bir bebeğin çamaşırlarına yönelik bir deterjan arayın.
  • Nemlendirici kullanın: Kuru hava, bebek cildinin en büyük düşmanıdır. Havadaki nem içeriğini sabit bir seviyede tuttuğu ve ciltteki su kaybını önlediği için bebeğinizin odasında bir iç mekan nemlendiricisi kullanın. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebekler için sadece soğuk buharlı nemlendiricilerin kullanılmasını önermektedir.
  • Bebeği kışın uygun şekilde giydirin: Bebeği, özellikle dışarı çıkarırken uygun kışlık kıyafetlerle giydirin. Soğuk havada nem bulunmaz, bu da cilt kuruluğunu artırabilir ve mevcut kuru cilt lekelerini kötüleştirebilir. Bebeğe eldiven giydirin ve tam kollu bir ceket giyin. Bere mutlaka kullanın.
  • Bebeğe yazın su içirin: Sıcak havanın nemi de düşüktür. Böyle durumlarda bebeğe su ve anne sütü gibi bol miktarda sıvı verin. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler fazladan emzirebilir.

Bebeklerde banyonun önemi çok fazladır. Deri problemlerini banyo tetikler. Bebek Hemşiresi Tuğçe Atak sizler için BEBEK BANYOSU NASIL OLMALIDIR? KULLANILACAK MALZEMELER NELERDİR? yazısını yazdı. Tıklayıp yazıyı okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir