Press ESC to close

Küçük Çocuklarda Davranış Sorunları ve Çözümleri

Belli dönem çocuklarda davranış sorunları olması gayet normaldir. Çocuğunuz sürekli olarak herhangi bir uyarıyı ve iyi davranış dinlemiyor mu? Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun davranışlarının utanç nedeni olabileceğinden mi endişeleniyorsunuz?

O zaman bu yazıyı dikkatlice okuyun ve bu davranışları nasıl çözeceğinize dair bilgi sahibi olun.

Çocuklarda Davranış Sorunu Nasıl Çözülür?

Çocuğunuz büyüyor ve farklı davranışlar göstermesi aslında gayet normaldir.  Arkadaşlarından gördükleri davranışları tekrarlıyor olabilir. Bu konuda kesinlikle sabırlı olmalı ve başkalarının çocuklarıyla kıyaslamamalısınız. Çünkü her çocuğun karakter oluşumu farklılık gösterir. Yeni yürümeye başlayan çocuğun kendini ifade etmesinin farklı yolları olduğunu da unutmamak gerekir.

Yürümeye başlayan çocuğunuzun sergilediği bu davranışların çoğu doğası gereği geçici olacak ve yaşla birlikte zamanla kaybolacaktır. Ancak bu, çocuğunuzun kabul edilemez davranışlara devam etmesine izin verebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bir ebeveyn olarak, yürümeye başlayan çocuğunuza uyulması gereken belirli kurallar olduğunu öğretmeniz çok önemlidir. Davranış sorunları erken yaşta çözülmezse maalesef ilerleyen zamanlarda da aynı davranışları sergileyecek ve büyüdükçe de değişmeyecektir.

Öfke Nöbeti ile Başa Çıkmak

Yürümeye başlayan çocuğunuz, muhtemelen var olmayan bir sorun karşısında çığlık atıyor, ağlıyor olabilir. Bu durum en çok bir ile üç yaşları arasında meydana gelir. Bu yaşta, yürümeye başlayan çocuğunuz ne söylediğinizi anlayabilir, ancak yine de kendini doğru şekilde ifade etmekte zorlanır. Bu, hayal kırıklığına ve dolayısıyla öfke nöbetine yol açabilir.

Peki Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuklarda davranış sorunları konusunda sakin kalmanız gerekiyor. Unutmayın, yürümeye başlayan çocuğunuz zaten bir öfke nöbeti geçiriyor, bu yüzden sizin de sinirlenmenizin hiçbir yararı olmayacak. Sesinizi yükseltmeniz veya çocuğunuzu durmaya zorlamanız büyük olasılıkla tam ters tepkiye yol açacak ve hiçbir işe yaramayacaktır. Sadece çocuğunuzun yanında olun. Çocuğunuzun hizasına oturun ve elinizi nazikçe uzatın. Bebeğinizi kucaklayın. Çocuğunuzun sırtını sevin ve onu sevdiğinizi, her şeyin yoluna gireceğini belirtin.

Çocuğunuzun Tekmelemesi ve Isırması

Endişelenmeyin, çünkü bunlar da geçecek. Bazen, çocuğunuz bunu sadece anında dikkatinizi çekmek için yapıyor olabilir. Her seferinde cevap verirseniz, bu bir alışkanlığa dönüşebilir.

Peki Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuğunuzun, eylemlerinin sonuçları olacağını bilmesi gerekir. Çocuğunuz tekmeliyor ve ısırıyorsa, bağırmayın. Bunun yerine, en sevdiğiniz oyuncakla oynamak veya en sevdiğiniz çizgi filmi izlemek gibi belirli ayrıcalıkları elinden alacağınızı belirtin. Çocuğunuza bu ayrıcalıkları neden elinden aldığınızı açıklayın. 

Çocuğunuzun Çığlık Atması

Bağırmak her zaman öfke göstermek için bir araç değildir. Bazen çocuğunuz bunun yanlış olduğunu bilmez. Sesi onun için heyecan verici olabilir ya da her bağırdığında her zaman ona bakıp onunla konuşmanız gerçeğini seviyor olabilir.

Peki Nasıl Başa Çıkılır?

Yürümeye başlayan çocuğunuza, durmasını istemek için bağırmak yardımcı olmayacaktır. Aslında, yürümeye başlayan çocuğunuz da bağırmanın uygun olduğu izlenimini edinebileceğinden, durumu daha da kötüleştirebilir. 

Çocuğunuzun iyi beslendiğinden ve dinlendiğinden emin olun. Çocuğunuz anlayabiliyorsa, yüksek sesle yumuşak arasındaki farkı öğretmeye çalışın. Çocuğunuzla bağırın ve ona yüksek sesle bağırmasını söyleyin. Ardından, sesinizi yumuşak bir şekilde çıkartın ve çocuğunuza da aynısını yapmasını söyleyin. Bir dahaki sefere çocuğunuz bağırdığında, ona yumuşak konuşma sesini kullanmaya başlamasını hatırlatın. Yumuşak konuştuğunuzdan da emin olun.

Hayır Kelimesi

Yeni yürümeye başlayan bir çocuk oldukça meraklıdır. Artık yürüyebiliyordur ve keşfedilecek evde birçok şey vardır. Bunun sonucunda da onunla en çok kullandığınız kelime de bu değil mi? Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz kısa süre önce ‘hayır’ demenin ne kadar eğlenceli olduğunu keşfetti. Dikkatinizi çeker ve aynı zamanda çocuğunuzun bir seçeneği olduğu anlamına gelir.

Peki Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuğunuza seçim yapabileceği seçenekler sunun. Çocuğunuza bu yaşta iki ile üç seçenek sunmak yeterlidir. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun, seçimini sizinle paylaşmasına yardımcı olacaktır. Basit bir durumu her zaman bir seçim oyununa dönüştürebilirsiniz. ‘Arabadan şimdi çıkmak mı istiyorsun yoksa iki dakika daha oturup sonra çıkmak mı istiyorsun?’ işleri halletmenin basit bir yolu olabilir.

Çocuğunuz burada daha genç olanıdır. Bu nedenle yetişkin olduğunuzu ve çocuğunuza her zaman örnek olmanız gerektiğini unutmayın. Sesinizi yükseltmeyin. Bunun yerine, çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olun.

Unutmayın, çocuğunuz her zaman öfke nöbeti veya bağırmanın ne olduğunu bilemeyebilir. Bu, onun enerjisine kanallık yapmak veya dikkatinizi çekmenin bir yolu olarak görebilir. Çocuğunuzu ne kadar sevdiğinizi söyleyin.

Rahatlayın! Çok yakında bu aşamalar bitecek.

Beybida’nın diğer yazılarını okumak için buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir