Press ESC to close

İlk Kez Doğum Yapacak Anne Adayı İçin Öneriler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr Salih Yılmaz

Doğum yapacak annelerin unutmaması gereken önemli detaylar vardır. Anne adayı öncelikle her adayın doğum öyküsünün birbirinden hatta anne adayının doğumlarının bile birbirinden farklı olduğunu unutmamalıdır. Bu yüzden her anne adayı kendi hikayesine odaklanmalı ve bu hikayeyi en güzel şekilde yazmalıdır.

İlk kez doğum yapacak bir anne adayının normal doğumdan korkmasını sağlayan etmenler;

  • Bilinçaltının doğuma inanmaması (mümkün olduğuna inanmaması)
  • Önceden duyduğu kötü deneyimler
  • Mahremiyet
  • Farklı ortam ve farklı insanların bulunması
  • Ağrı
  • Sürecin çok uzun süreceğini düşünmesi
  • Daha önce doğum yapmamış olmak

Doğuma Hazırlık

Doğum, sadece kasılmaların başladığı ve bebeğin doğduğu an ile yönetilmemeli. Anne adayı gebeliğin son üç ayında (3.trimester) doğuma hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Her ne kadar doğum fizyolojik bir süreç gibi görünse de sağlam bir psikolojik hazırlanma ve motivasyon olmadan bu süreç oldukça zorlaşabilir. Anne adayı son aylarda yürüyüş yapmayı, egzersiz yapmayı, nefes egzersizlerini daha fazla oranda yapmalıdır. Kalça, karın ve bacak kaslarının güçlendirilmesi doğum anında anne adayının bebeğini daha güçlü itmesine neden olacaktır. Bu yüzden yürüyüş yapmak ve bu kas gruplarını güçlendirecek egzersizleri son haftalarda daha sık yapılmalıdır.

Motivasyon

Gebeliğin son haftalarında yapılacak nefes egzersizleri ile kasılma ve gevşeme anında oksijen desteğini en iyi şekilde sağlamak rahimin daha güçlü kasılmasına yol açmasının yanında tüm vücuda daha fazla oksijen sağlayacak ve anne adayını daha güçlü kılacaktır. Diğer bir önemli doğuma hazırlık konusu ‘imajinasyon’ yani doğum anını hayal etme, zihinde yaşamadır. Gebeliğin son haftalarında bilinçaltına doğumun gerçekleşebileceğini sinyalini göndererek, bilinçaltını da doğuma hazırlamaya yardımcı olur. İnsan bilinçaltında bebeğinin vajinasından çıkacağına olanak vermez. Bu ön yargıyı kırmak için öncelikle bebeğin vajenden çıktığının hayalini kurmak, ilerleyen haftalarda ise motive edici bir müzik ve koku eşliğinde doğum anının bire bir hayalinin zihinde yaşanılması anne adayını doğuma psikolojik olarak hazır hale getirecektir.

Doğum başladığında ise doğum odasında yanına evinden bir eşya getirmek anne adayı için güven sağlayacak, daha rahat hissettirecektir. Aynı şekilde onu rahatlatacak müzik ve koku da doğum motivasyonunu oldukça arttıracaktır.

Diğer bir önemli husus anne adayına doğum anında kimin destek olacağıdır. Çoğunlukla anne adayı yanında çok fazla tanıdık insan istemez. Sadece eşinin veya bazen de aileden birinin yanında olmasını ister. Bu kişinin anne adayına motive edici cümleler ile destek olması çok önemlidir.

Günümüzde doğum kavramı çok değişmiştir. Eskiden bahsedilen kötü doğum öykülerinin yerini daha mutlu öyküler almıştır. Anne adayı doğum anında kendine tahsis edilmiş odada yanında destekçisi ile beraber, çoğunlukla yürüyerek veya egzersiz yaparak ve duş alarak geçirmektedir. Profesyonel olarak desteklenmekte ve gebeliğin son haftalarında doğuma olan motivasyonu ile bu son anları son derece huzurlu ve güvende geçirmektedir.

Güzel geçen gebelik sürecinin sonunda doğum ile beraber gebeliğin meyvesi, neslin devamı olan bebeğinize kavuşma anı olan doğum olabildiğince özel olarak gerçekleştirilmelidir.

Doğum ile ilgili uzman kadro yazılarını okumak için buraya tıklayabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir