Hamilelik dönemi, vücudun tamamen değiştiği, hem fiziksel hem hormonal olarak farklı işlemeye başladığı bir süreçtir. Bu süreçte anne adaylarının pek çok farklı sorunla karşılaşması muhtemeldir. Hamilelikte ishal bu sorunlardan bir tanesidir. İshal, bağırsaklarda gelişen anormallikler sebebiyle sıvı ya da cıvık dışkıya verilen isimdir. Günde iki veya üç kere cıvık dışkılayan kişilerin ishal olduğu kabul edilir. İshal olmanın pek çok farklı sebebi vardır. Kişinin metabolizması, yediği şeyler, içtiği suyun kalitesi gibi farklı etkenler ishale yol açabilir. Hamilelikte ise bu durum çoğunlukla değişen hormonlardan kaynaklanır. Hormonların hızlı bir şekilde farklılaşması, metabolizmanın da denge kaybetmesine sebep olabilir. Çoğunlukla normal bir durum olsa da, aşırıya kaçması durumunda doktora danışmanız tavsiye edilir.
Hamilelikte İshal Nedenleri
Hamilelikte ishal sorunu ile karşılaşmak çok doğal ve normal bir durumdur. Bir bebeğin rahimde gelişmesiyle birlikte vücut, tamamen bebeğin gelişmesine ve büyümesine odaklanır. Bu yüzden metabolizmanın yavaşlaması ya da bozulması gibi sorunlar oluşur. Bunun en yaygın dışa vurumu da ishaldir. Bazı durumlarda ishale sebep olan farklı etkenler de olabilir. Tüketilen besinler, hamileyken dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Besinlerin taze ve doğal olması, sebze ve meyvelerin yenmeden önce iyice yıkanması gerekir. Üzerlerinde bulunan bakteri ve parazitler ishale sebep olabilir. Et ürünleri de doğru şekilde pişirip yenmelidir. Çiğ kalması durumunda ishal yapabilir. İçilen sular da bazen ishale sebep olabilir. Bunu önlemek için hazır ya da kaynatılmış suları tüketebilirsiniz.
İshal Tanı ve Teşhisi
Hamilelikte ishal sorunu yaşayan anne adaylarının, çok uzun sürmesi halinde mutlaka doktora danışması gerekir. Yalnızca birkaç gün süren, kendiliğinden geçen ya da günde üç kereden az olacak şekilde yaşanan ishal vakaları normal kabul edilir. Ancak bunlardan daha fazla ise ya da ishal yanında bulantı, ağrı gibi şikayetleriniz varsa doktora danışmanızda fayda vardır. İshalin tam olarak neden kaynaklandığını bilmek çok zordur. Fakat son günlerde farklı bir şey yediyseniz bunu doktorunuza söylemeniz gerekir. Doktor, sizinle kısa bir bilgi alışverişi yaptıktan sonra, uygun tedaviyi tespit etmek için dışkı ve kan testi isteyebilir. Bunun sonucunda ise size ilaç veya farklı tavsiyelerde bulunarak tedaviye başlar.
Hamilelikte İshali Tedavi Yöntemleri
İshalin nasıl tedavi edileceği, annenin ve hastalığın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Hamile kadınların ilaç ya da farklı bir tedavi uygulamadan önce doktora danışmaları ve doktorun tavsiyesini dinlemeleri, sağlık açısından büyük önem taşır. Bu yüzden doktorun söylediği dışında bir tedavi uygulamaktan kaçınmanız gerekir. Danıştığınız doktor gerekli testleri yaptıktan sonra, gerekliyse ilaç ya da serum tedavisi uygulayabilir. Daha hafif ishal vakalarında, meyve ya da doğal otlardan faydalanmanızı tavsiye edebilir. Hamilelikte ishal sorunu yaşıyorsanız. beslenmenize ve özellikle sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Günde en az 2 litre suyla vücudunuzu destekleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın