Press ESC to close

Gebelikte Regl Normal mi? Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte regl olmak, çoğu kadının başına gelen fakat özellikle ilk defa anne olacakları korkutan durumlardan biridir. Regl, 9-12 yaşından itibaren başlayıp, 50’li yaşlara kadar devam eden kadınlara özgü fizyolojik bir dönemdir. Düzenli olarak regl olmak, kadınlar için sağlıklı olmanın göstergelerinden biridir. Bebek sahibi olmak için de oldukça önemli bir rolü olan regl, gebelik sürecinde kesilir. Doğumdan sonra ise belli bir sürenin ardından düzenli olarak devam etmeye başlar. Yapılan bazı araştırmalar, gebelik döneminde regl olmanın pek imkan dahilinde olmadığını söyler. Fakat buna rağmen bazı kadınlar gebeyken düzenli veya düzensiz kanama görebilir. Bu kanamaların riskli veya risksiz pek çok farklı çeşidi bulunur.

Gebelikte Regl Normal Mi?

Gebelikte regl, pek mümkün görülmeyen bir durumdur. Kanamaların olması ihtimal dahilinde bulunsa bile, bunun regl olması mümkün değildir. Regl döngüsü esnasında, uterus tabakasının kalınlaşması ve hormon dengelerinin yükselmesiyle birlikte, diğer yumurtalara baskın büyüyen yumurtalardan biri döllenmek üzere serbest bırakılır. Yumurtanın döllenmesi halinde, embriyo büyüyene kadar onu koruyacak olan corpus luteum isimli bir kalkan oluşur. Yumurtanın sperm ile buluşup döllenmediği durumlarda yani hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda  ise bu yapı, bozulup, kanama yoluyla dışarı atılır. Hamilelik esnasında corpus luteum yapısı bozulmaya uğramadığı için regl gerçekleşmez. Bu sebeple hamilelikte regl olmak ihtimaller dahilinde değildir. Gördüğünüz kanamanın miktar ve biçimine göre doktora başvurup kontrole girmeniz gerekebilir.

Gebelikte regl

Bu Dönemde Regl Sebepleri

Gebelikte regl gibi kanamaların pek çok farklı sebebi olabilir. Hamileliğin ilk ayları, hem anne hem bebek açısından son derece hassas geçen bir zaman dilimidir. Bu aşama bebeğin anne rahmine yerleştiği aşama olduğu için, anne adayının fiziksel olarak dikkatli ve hassas olması gerekir. Özellikle ilk kez hamilelik yaşayan adayların vücudu bu durumla yeni tanıştığı için, ekstra dikkat etmelerinde fayda vardır. Bu ilk aylarda görülen kanamalar, farklı durumlara işaret edebilir. Embriyo rahme yerleşirken, implantasyon ismi verilen, az miktarda kanama görülebilir. Bu durum, embriyonun baskısı veya ani hormon değişikliğinden kaynaklanması muhtemeldir. Regl gibi yoğun olmayan bu kanama, nokta nokta şeklinde, tek veya birkaç seferlik görülebilir.

Doktor Kontrolü Gerekli Mi?

Anne adaylarının bebeğin sağlığı konusunda endişeli olması ve aksiliklerle karşılaşmaktan korkması çok doğaldır. Bu endişelerini gidermenin en sağlıklı yolu doktorla iletişim halinde olmaktır. Anne adaylarının vücutlarını ve bazı işaretleri gözlemleyerek doktora başvurması, pek çok olumsuz sonucun önüne geçebilir. Hamilelikte görülen kanamalar da bu durumlardan biridir. Doktor kontrolü gerektiren kanamalar genelde yoğun ve sık tekrar eden kanamalardır. Bu tarz bir kanama düşüğe işaret ediyor olabilir. Bu yüzden kanama miktarını takip ederek doktora başvurmak önem taşır. Bunun yanında bebekle alakası olmayan enfeksiyon kanamaları da görülebilir. Bu tarz bir kanamanın gebelikte regl ile karıştırılmaması gerekse bile, doktor kontrolünde fayda vardır.

Hamilelik ile alakalı diğer yazıları okumak için buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir