Kolik, ortada hiçbir neden yokken aniden ve uzun süren, sakinleştirmesi güç olan, yüksek ses ile gaz sancısı sonucu oluşan ağlama nöbetlerine denir.
Günün herhangi bir saatinde ağlamaya başlayan bebeğinizin bu durumu genelde doğumu sonrasında ikinci ve dördüncü haftasında görülür. Kız ve erkek bebeklerde, mama ve anne sütü ile beslenen bebeklerde kolik eşit oranda görülür. Sakinleştirmesi oldukça güç ağlama nöbetleri, bebeğiniz ikinci ve üçüncü aylarında en yüksek seviyeye ulaşır. Koliğin bitiş zamanı ise her bebekte aynı olmamaktadır.
Kolik belirtilerine gelecek olursak;
- Ayaklarını yukarıya çekerek ağlıyorsa
- Ağlarken yumruklarını sıkıyorsa
- Ağladığında yüzü kızarıyorsa
- Karnında gaz sonucu sertlik ve şişlik varsa,
bebeğiniz koliktir. Anne ve babalar bu durum ile karşı karşıya kaldıklarında öncelikle sakin olmaları gerektiğini vurguluyoruz.
Kolik bebeği olan anne ve babalara birkaç tavsiye :
- Bebeğiniz ile bol bol ten tene temas edin. Bu bebeğinizi sakinleşmesine yardımcı olacaktır.
- Bu süreçte gaz masajı oldukça önemlidir.
- Bebeğinizi, her beslenme sonrası gazını çıkarın. Sırt kısmına ufak ufak aşağıdan yukarı doğru pat pat pat yapabilirsiniz.
- Beslenme sırasında hava yutmadığına emin olun. Bebeğinizi beslerken eğim verin.
- Probiyotik başlamanızda yarar var. Tavsiye ederim.
- Anne emziriyor ise gazlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Örneğin; ilk üç ay yoğurt,mercimek,süt ve kabuklu meyveler bebeğinizi oldukça rahatsız eder.
- Emziren anne mutlaka günde bir fincan rezene çayı içmelidir. Rezenenin süt arttırıcılığının yanında gaz giderici özelliği de bilinir.
Bazen anne ve babalar kolik olduğunu düşünerek tüm kurallara uyarlar; ancak ağlama nöbetlerinde hiçbir pozitif etki görülmez. O zaman ağlama nöbetleri başka bir sorunun habercisi olabilir. Bu durum söz konusu olduğunda mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir.
Kolikle başa çıkma yöntemlerinden biri olan BEBEK MASAJI NASIL YAPILIR? FAYDALARI NELERDİR? yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir yanıt yazın