İçinde bulunduğumuz pandemi süreci sebebiyle evde vakit geçiriyor, birçok aktivitemizi ev sınırları içinde gerçekleştirmek zorunda kalıyoruz. Bebeklerimiz ve çocuklarımız da bu süreci bizler ile birlikte geçiriyor ve enerjilerini evde oyunlar oynayarak veya anne babaları ile eğlenceli vakit geçirerek atmaya çalışıyorlar. Hal böyle olunca ev kazaları kaçınılmaz oluyor.
Ev kazalarına yeterince önlem alıyor muyuz?
Bu konuda oldukça bilgi kirliliği var. Yanığa diş macunu sürmek, boğulan birini yukarıya baktırmak gibi… Sizler ve çocuklarınız için titiz bir araştırma yaptık.
Zeminin silindikten sonra kurumasını beklememek, yere sıvı bir şey döküldüğünde silmemek, bir oyuncağın üzerine basmak çocukların düşmelerine neden olmaktadır. Yaşamı tehdit eden ev kazalarının başlıcaları ise balkon kapıları ve pencereleri açık tutma, deterjanların ve ilaçların çocukların kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde bulundurmak kimyasal zehirlenmelere sebep olmaktadır.
”’Ülkemizde ev kazaları sonucu son 5 yılda 120 bin çocuk hastaneye kaldırılmış ve 2 bin çocuk hayatını kaybetmiştir.”
Çocuklarda En Çok Görülen Ev Kazaları ve Alınması Gereken Önlemler
- DÜŞMELER:
Bebeklerde düşmeler emekleme dönemi ile başlar. İlk adımlarını atarken çok sık düşer ve görünmez kazalar kaçınılmaz olur. Düşme kazalarında en büyük tedbir kesinlikle dikkatli bir izlemdir. Çocuğunuzu düştükten sonra mutlaka izleyin. Olası bir sorun halinde mutlaka hekiminize danışın.
- Çocuğunuzun güvende uyuması için yüksek ve yanları korumasız olan yataklardan kaçınılmalıdır.
- Merdivenlerde koruyucu kapı ile önlem alınmalı, balkon demirlerinin yeterince yüksek oluşundan emin olunmalıdır.
- Kaygan zeminlerin ıslak olmadığından emin olun.
Çocuğunuzda düşme sonrası fışkırır tarzda kusma, renkte solma, dalgınlık ve uyku hali gibi belirtiler gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden bir hekim muayenesine götürmelisiniz.
2. ZEHİRLENMELER:
Zehirlenmeler, emekleme dönemi itibariyle başlar. Bebeklerin her şeyi keşfetme dönemlerinde anne ve babaların en çok dikkat etmesi gereken önlemlerin başında ilaç ve deterjanların çocuklarının ulaşamayacağı yerlere kaldırılması olmalıdır.
Kimyasal zehirlenmeler durumunda;
Ağızdan bir şey vermeyin. Kusturmayın. En yakın sağlık kuruluşuna gidin.
3.YANIKLAR:
Isı, elektrik, kimyasal madde, radyasyon, sıcak sıvı ya da güneş ısısına fazla maruz kalmak nedeniyle deri üzerinde meydana gelen bir yaralanma çeşididir. Yalnızca derinin üst katmanını etkileyen yanıklar yüzeysel veya birinci derece yanık olarak tanımlanmaktadır.
Yanık önlemleri;
Yemek yaptığınızda ocağın üzerindeki tencerenin yere düşmeyeceğine emin olun.Çocuklarınızın ulaşamayacağı uzaklıkta tutun. Elektrikli eşyalarınızın kablolarını muhafaza edin ve prizdeyken kablonun aşağı sarkmadığına emin olun.Sıcak yiyecek ve içecekleri çocuklarınıza vermeyin. Ilık olduğuna emin olun. Çocuklarınızın banyosunu çok sıcak su ile yapmayın.Güneşten mutlaka koruyun.Koruyucu krem sürmenizde oldukça yarar var.
Yanıklar için ilk yardım;
- Birinci derece yanıklarda mutlaka soğuk suyun altında tutun.
- Yanığın üzerine hiçbir şey sürmeyin.
- Kabarcıkları patlatmayın.
- En yakın sağlık kuruluşuna gidin.
Bir yanıt yazın