Doğum ortamı nasıl olmalıdır? Her anne adayının heyecanla beklediği o gün gelip çattığında nasıl olacak? Ya da nasıl olmalı? Sorularının yanıtını bu yazımda bulmanızı dilerim.
Öncelikle doğru doğum ortamı mutlaka anne adayının özellikleri de göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Doğum ortamının ilk ve değişmeyen kurallarından en başında mahremiyet gelir. Dolayısı ile anne adayı doğumu beklediği o dakikalarda mahremiyeti bozulmadan sakin ve sessiz doğal bir ortamda doğumunu karşılamalıdır. Gebelik dönemin de alınan doğum öncesi eğitimleri bu aşamada çok fayda sağlayacaktır.
Doğum ortamının vazgeçilmez kuralları
- Mahremiyet
- Kalabalık olmamalı
- Loş ışık
- Sessiz ortam
- Rahatlatıcı müzikler
- Aktif doğum pozisyonları
Bir önceki yazımda hormonların öneminden bahsetmiştim. Aslında her bir aşama bir öncekinin devamı olduğundan bir bilgi zinciri uyumunda yazılarımı yayınlamaya özen gösteriyorum. Hormonlar ile doğru doğum ortamı birebir uyum içinde çalışır. Nasıl? Derseniz şöyle ki;
Oksitosin, Endorfin ve Adrenalin doğumda baş rolde olan hormonlarımızdır. Oksitosin bizim için en kıymetli olandır. İşte doğru doğum ortamında oksitosin hormonunu kaçırmadan sağlıklı bir süreç yönetmek gerekmektedir. Bu sebeple ilk kuralımız olan mahremiyet büyük önem taşımaktadır.
Doğuma Nasıl Gidilmelidir?
Mutlaka ki aileye gelecek olan yeni üyeyi tüm aile fertleri görmek ister. Ama bu durum anne adayının bazen bebeği ile kavuşma süresinin uzamasına bile sebebiyet verebilir. Dışarıda bekleyen kişilerin varlığı huzursuz edebilir. Doğuma eş ve var ise doulanız ile gitmeniz yeterli olacaktır. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde tüm sevdiklerinizi kabul edebilirsiniz.
Loş ışık ve anneyi rahatlatan müzikler belki hoş kokular da oldukça etki göstermektedir. Hastane ortamında olan o yoğun ışık ve özellikle bu dönemde daha keskin aldığımız ilaç kokuları rahatsız edebilir. Bu sebeple ben tüm takibini sağladığım gebelere sizi mutlu eden bir müzik ve koku organize etmelisiniz önerisinde bulunurum. Rahatlatan müzik ve etrafa yayılan o sevdiğiniz koku sizi daha rahat hissettirecektir.
Aktif pozisyonlar ise ebe veya eğitim almış bir doula eşliğinde gerçekleştirilebilir. Bunlar anne adayının doğum süresini kısalmada fayda sağlar. Yapılan bu hareketler , baba adayının desteği, ortamın uyumu sizi huzurlu bir doğuma hazırlar. Bu en özel olacak gününüzde hoş bir hatıra olarak kalacaktır.
Yazarımız Doula Sinem Uzan’ın diğer yazılarına ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz. https://www.beybida.com/author/sinem-uzan/
Bir yanıt yazın