Press ESC to close

Corona Virüs Sürecinde Anne Baba Olmak!

Uzman Klinik Psikolog Gülderen Kılıç, corona virüs sürecinde anne ve babaların çocuklarına karşı rolünü Beybida’ya anlattı.

Röportaj / Özlem Salcı

Ebeveynlerin çocuklarına karşı corona virüs ile mücadeledeki rolü nedir?

anne babalar çocukların anlayacağı  dilde corona virüsün tehlikesini ve korunma yollarını çok endişelendirmeden ama gerçeği de yok saymadan anlatmalı çocuğun yaş düzeyine göre görsel materyallerle oyunlarla anlatmalı fakat bunu ebeveynin duygusu sakin ise yapmalı eğer ebevyn yoğun kaygı içindeyse çocuk anlatılandan çok o duyguyu alır ve kafası karışır o yüzden daha sakin soğukkanlı ebevynin bu açıklamayı yapması daha sağlıklı olabilir.

Haber programlarını çocuğun yanında izlememek daha iyi. Büyük yaş grubu çocuğun biraz daha konuya ilgi göstermesine izin vermek yine de sınırlar koymak yararlı olur. Corona virüsün yarattığı değişikliklerle birlikte hayatın devam etmesi günlük rutin işlerin eğlencenin yanında sorumlulukların yerine getirilmesi bütün ailelerin çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Çocuğun yine de coronanın yarattığı olumsuz duygularını ifade etmesine izin verilmeli zaman zaman konuşmasına fırsat yaratılmalı. Çocuklar söze dökmekte zorlanacağı için davranışları takip dilmeli farklılıklar varsa birkaç hafta sürdüyse bir uzmana danışılmalı.

Bu süreç yoğun kaygı yaşamadan fakat ciddiye alınmalı kendimizde ve çocuktaki değişiklikler takip edilip önlem alınmalı. Sağlık çalışanı anne babalar da var, onlara çok zor bir görev düşüyor, hem bu süreçte en yoğun çalışan hem de tehlikeye en fazla maruz kalırken çocuklarından ayrı kalmak durumundalar.

Bu nedenle de daha fazla olumsuz duygu yaşayabilirler. Mümkünse bu duygularını bir yakını, arkadaşı veya bir uzmanla paylaşmalı çocuğuyla geçirdiği süreleri çocuğu besleyici çocuğun ihtiyacını karşılayacak şekilde vakit geçirebilmeli.

Böylece ayrı geçirilen zaman her iki taraf için daha kolay daha az hasar alacak şekilde atlatılmış olacaktır. Bu süreçte en çok dikkat edilecek şey çocuk  kendisi bazı duygular yaşarken anne babanın negatif duygularına çok fazla maruz kalmamasına dikkat etmek çocuğu negatif duygulardan korumak fakat kendi duygularını yaşamasına fırsat vermektir.

Anne ve babalar corona virüs sürecinde çocukları ile nasıl vakit geçirmelidir? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu süreçte anne babalara çok ciddi sorumluk düşüyor. Çünkü çocuklarda bu süreç  kalıcı travmaya neden olabilir yaşları küçük olduğu gelişimlerini tamamlamadıkları için.

Özgürlüklerinin sınırlandırması, hayatın tehlikeli olduğuna dair inanç geliştirme, güçsüzlük kimlik sorunları gibi sorunlar olabilir. Fakat küçük müdahalelerle bunların önüne geçilebilir. Bunlardan en önemlisi anne-baba kaygısı, gerginliği çok yüksek olduğu anlarda çocuğuyla daha  az bağ kurup bu duyguyu hafiflettikten sonra ilişki kurması en önemlisi..

Çünkü çocuğun duyguyu almama, duyguyu filitreleme becerisi çok zayıftır. Bu beyin gelişimiyle ilgilidir. Negatif duygu varsa çocuğa yansıtmıyoruz.   Çocuğun duygularını kendini ifade etmesine yardımcı olmak önemli.

Birlikte yapılan faaliyetlerde çocuğun yaratıcılığını geliştirecek etkinlikler resim yapmak öykü oluşturmak hamur oyunları, bir de hareket edebilmeleri için koordinasyon ve fiziksel deşarjı sağlayacak oyunlar.

Yine çocuğun kendi ihtiyaçları gözlenerek ona uygun oyun etkinlikler seçilmeli, çocuğa iyi gelmeyen o an ihtiyacı olmayan oyun ve etkinlikleri zorlamamak gerekir.

Bu dönemde en önemli şey çocuğun duygusal olarak anne babayı yakın hissetmesi güven duyması yalnız olmadığı ebeynlerinin onu koruyup sevecekleri duygunu kaybetmemesi önemli.

Bu yüzden ders gibi öğrenmeye yönelik etkinlikleri çocuğu çok zorlamadan işbirliği içinde yapmasını sağlamak yine çocuğun merak ettiği konulara ağırlık vermek önemlidir.

Yine günlük hayatın devam ettiğini görmesi için rutin işler devam etmeli. Sorumluklar verilmeli. Zaman algısı korunmalı, süreç sonrası topluma okula adaptasyonu ile ilgili plan geliştirilmeli. Olası riskler uyum sorunlarıyla ilgili stratjiler geliştirilmeli. İlgili kaynak ve kişilere danışılmalı.

Uzmanlar ile yapılan diğer röportajlara ulaşmak için buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir