Press ESC to close

ÇOCUKLARA SEBZEYİ SEVDİRMEK

Çocuklara sebze sevdirmek oldukça zordur. Sebze beslenme açısından inanılmaz faydalıdır. Bebekler ve çocuklar için sebze tüketimi çok önemlidir.

İlk Yıllarda Sebze Tüketiminin Önemi

Öğrenilen yemek tercihleri, yaşamın ilk yıllarında şekillenmektedir. Bu demek oluyor ki; ilk birkaç ayda bebeklerin tat duyuları kolayca şekillendirilebilir. Bir yemeğin sadece birkaç kez tüketilmesi bile olumsuz tepkilerin azalması için yeterlidir. Nispeten daha acımsı olan sütsüz (örneğin soya bazlı) bebek mamaları ile beslenen bebeklerin, çocukluklarında brokoli gibi sebzelere karşı daha hoşgörülü oldukları görülmüştür. En sevdikleri sebzeleri saymaları istendiğindeyse, brokoliyi ilk sıralara koymuşlardır. Ayrıca tat tercihleri daha rahimde gelişmeye başladığından hamilelik sırasında bol bol sebze yemek de iyi bir fikirdir.

Tadları Birleştirin!

Araştırmacılar, peş peşe yenilecek iki tadın arasında 9 saniyeden fazla olmadığı takdirde tanıdık ve sevilen bir tadı, bir başka tat ile birleştirmenin yeni bir tercih yaratma konusunda işe yarar bir yol olduğunu bulmuşlardır. Kahve içenlerin genellikle başta şekerli veya sütlü kahve içerken zamanla sade kahve içmeye başladığını gözlemlemişsinizdir. Bu yaklaşımı kendi bebeğinizle de kolayca deneyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey; iki tadı birbiriyle karıştırmak. Örneğin; sütle karıştırılmış havuç suyu verilen bebekler daha sonra sade havuç suyuna yönelik bir tercih geliştirmişlerdir. Bebekler katı gıdalara alıştırılmaya çalışılırken genellikle pürelerle başlanır ve püre yapmak değişik tatları birbirine karıştırmak için uygun bir yöntemdir.

Ödül Olarak Tatlı Vermeyin!

Tavsiye etmediğimiz bir yaklaşım ise yemeyi bitirme ödülü olarak tatlı verilmesidir. Hem günlük deneyimlerimiz hem de davranışsal deneylerin doğruladığı üzere kalori içeren gıdaları (tatlılar gibi) tüketme dürtüsü güçlü bir motivatördür. Fakat çocuklar yemekten hemen sonra tatlı yediklerinde beklenmedik bir şey olur. Daha önce yedikleri yiyeceklere yönelik tercihleri azalır. Peki neden? Midemiz kalori içeriğini yemek yedikten uzun dakikalar sonra algılar ve beynimiz yüksek kalorili gıdaları sevmemizi ister. Dolayısı ile tatlı geldiği sırada önceden yediğimiz yemeklerden alınan kaloriler hala işlenmekte olduğundan, tatlı önceden yediklerimize olan tercihlerimizi artıracağı yerde tam tersi olur ve tatlıya olan tercihimiz artar. Eğer bu yolu kullanmak istiyorsanız yemekten sonra tatlıyı vermek için en az yarım saat beklemeniz veya tam yemek zamanda bir iki lokma tatlı vermeniz daha uygun olacaktır.

Sosyalleşmeyi Unutmayın!

Sebze tüketimi alışkanlığını geliştirmek için sosyalleşmeyi unutmamak gerekir.

Bu bilgilerin yanı sıra sağlıklı gıdaların sevilmesini sağlamak için kullanılan sosyal yaklaşımlar tatların doğrudan denenmesine dayanan tekniklerden daha etkili olmaktadır. Çocuğu yemeğin hazırlanış sürecine dahil etmek, aile sofrasına birlikte oturmak, anne-baba veya kardeşlerin o yemeği sevdiğini göstermek kullanılabilecek yollardandır. Çocukların sebze tüketmemelerindeki bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için, ebeveynlerin yemek hazırlarken çocuğun sebzelerle oyun oluşturmasına (bezelyedeki topları sayma, patlıcanı pijama şeklinde soyma, fasulyelerden kırt kırt sesi çıkarma, dolma biberden ve diğer sebzelerden iskelet adam yapma vb.) imkân vererek sebze yemeğinin tadını merak etmesi ve sebze tüketiminin arttırılması sağlanabilir.

Son olarak çocukların tüketmediği sebze ve meyvelere kolay aşina olmalarını sağlamak için ebeveynlerin çocuklarla yapabilecekleri duyusal öğrenme teknikleri kullanılabilir. Örneğin; çocuk sebzeyi ısırdığında ve çiğnediğindeki sesin dinlettirilmesi, sebzeyi doğradığında, yumuşadığında ve piştiğinde oluşan şeklini göstermesi, koklatması, elleriyle sebzeye önce çiğ sonrada pişmiş ve doğranmış dokusuna dokundurması, çocuğun sebzeyi çiğnerken ağzında tadını hissetmesi gibi tekniklerle sebze sevdirilebilir.

Bu Yanlışı Yapmayın!

Sebze tüketimi aşılamak için sakın bu yanlışı yapmayın.

Yapılan en büyük yanlışlardan biri çocuk sebzeyi yemek istemediğinde “Yersen seni seveceğim” vb. sevgi ifadelerini bir koşula bağlı olarak kullanmaktır. Bu tutum, çocuk tarafından doğru algılanamayıp, “Beni sevmeleri benim davranışlarıma bağlı” gibi yanlış inançlar geliştirmesine neden olabilir.

Bebeğiniz için harika ek gıda tariflerine göz atabilirsiniz. 6-12 AY BEBEKLERİN EK GIDA BİLGİLERİ VE TARİFLER yazısı yayında!

Hipp Organik tahıl bazlı bebek maması için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir