Press ESC to close

Bebeklerde Büyüme Atakları, Bebeklerde Atak Haftaları

Her ne kadar zor olsa da bebeğinizin sağlıklı gelişimini izlemek, yeteneklerini keşfederken ve geliştirirken ona eşlik etmek ebeveynliğin en güzel yanlarından biri.

Büyüme atakları ile ilgili bebeğin atak haftalarını hesaplama metodundan bu süreçlerde yaşananlara kadar bilmeniz gereken tüm detayları sizin için derledik!

Büyüme Atakları Nedir?

Bebeklerin atak dönemleri, oluşturduğunuz rutinleri bozsa da bebeğiniz gelişirken ve dünyaya uyum sağlarken gösterdiği sağlıklı büyüme sıçramalarıdır.

Normal doğan bebeklerde atak hesaplama doğduğu günün tarihine göre 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75. haftalar baz alınarak belirlenir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Nedenleri Nelerdir?

Büyümek her canlı için ne kadar zorsa büyütmek de her bakım veren için oldukça zor. Atak haftaları bir diğer adıyla bebeklerde büyüme atakları, bebeğinizin gelişimi gösteren süreçler bütünüdür.

Bebeğinizin gelişimi ve dünyaya uyum sağlama istediği büyüme ataklarının en önemli nedenlerinden biridir.

Büyüme Atakları Belirtileri Nelerdir?

  • Ağlama krizleri
  • Hırçınlık
  • Huysuzluk
  • Uykusuzluk / Uyku düzeninde değişiklik
  • İştahsızlık
  • Memeyi reddetme
  • Ebeveynlere düşkünlük

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Olur?

Bebekler 2 yaşına girene kadar 10 büyüme atak dönemi yaşarlar. Sizler için bebeklerde atak haftaları ile ilgili bir takvim hazırladık.

Fakat başlamadan belirtmekte fayda var; bu bebek atak takvimi vaktinde doğan bebeklerin atak haftası periyodudur. Kaldı ki bu bebekler de bile 1 hafta geç ya da erken seyredebilir.

Beybida’dan Bonus Bilgi: Prematüre bebeklerde atak haftası hesaplama bebeğin doğduğu tarihe göre değil normalde doğması gereken tarihe göre hesaplanmalıdır.

5. Hafta: Değişen Duyular Dünyası

Bebeğinizin ilk atak haftası! Neredeyse 1 hafta süren bu atak, bebeğinizin dış dünyadan gelen uyaranlara fazlaca duyarlı olduğu bir süreçtir.

Bazı bebekler bu atağın sonunda tanıdığı yüzlere tepki vermeye başlayabilir. Bu en sakin geçen büyüme ataklarındandır.

8. Hafta: Oluşumlar Dünyası

Bebeğin 2. atak haftası ilkine göre daha zorlayıcıdır, bebek nispeten huysuz ve dış dünyaya aşırı ilgili hale gelir. Bu süreçte bebeğin uyku süreleri kısalır, bebeklerde gaz problemi ve gaza bağlı ağlamalar oldukça artar.

Boynunu dik tutabilme becerisi gelişirken, tutmak için olmasa da gördüğü cisimlere uzanmaya, elini uzatmaya başlayacaktır. Seslere kafasını çevirerek tepki verebilir ve minik minik sesler çıkarmaya başlar.

Bu atak döneminde bebek ninnileri dinletebilir, farklı dokularda oyuncaklarla temas etmesini sağlayabilir, siyah beyaz zeka kartlarını gösterebilir ve bolca sarılarak huysuzluğunu sakinleştirebilirsiniz.

Bu atak sürecinin sonunda bebeğiniz eski rutinlerine dönecek ve sakinleşecektir. Büyümek zor iş!

12. Hafta: Yumuşak Geçişler Dünyası

1 hafta süren bu atak boyunca bebeğiniz çok daha rahat uykuya geçecek fakat daha zor uyanacaktır. Artık karnını doyuran, öz bakım verenini diğerlerinden ayırt eden bebek onu gördüğünde beden diliyle ona doğru yönelir.

Nesneleri gözüyle takip edebilir ve ufak tefek oyuncakları tutabilir. Ve müjde: gaz sancıları azalmaya başlayacaktır!

19. Hafta: Olaylar Dünyası

Bebeğinizin kavrama yeteneğinin gelişeceği bu süreç totalde 2 hafta sürecektir. Nesneleri tutar ve onları işlevsel hareketlerde kullanabilir, aynada kendini gördüğünde anlamlı tepkiler verir, adıyla seslenildiğinde kafasını çevirerek tepki verir, koku ve doku hassasiyeti gelişir.

Bu atak haftasında duyduğu sesleri taklit ederek artık kendi de uyaran oluşturmaya başlar.

26. Hafta: İlişkiler Dünyası

1 hafta süren bu atakta nesnelerin konumları ile ilgili fikir sahibi olmaya başlar. Üst, arka, ön gibi kavramlar bu haftada bebeğinizin zihninde anlamlı karşılıklar bulacaktır. 26. hafta büyüme atağının en zorlayıcı kısmı ise bebeklerde iştah kaybı, anne sütünü reddetme ve anneyle mesafelenmeye ağlama krizleriyle tepki verme durumlarıdır.

37. Hafta: Kategoriler Dünyası

3-4 hafta süren en uzun büyüme sıçramalarından biridir. Bebeğiniz artık sert, yumuşak gibi farklı yüzey ve dokuları kategorize etmeye, anlamaya ve anlamlandırarak tepki vermeye başlar.

5 duyu organını da aktif kullanmaya başlayan bebeğiniz bu süreçte ebeveyn düşkünlüğü ile sizi zorlayabilir.

Bu haftanın en tatlı yanı ise iyice meraklı biri olmaya başlayan bebeğiniziz resimli kitaplara iyiden ilgili duyması, konuşmalarınızdan keyif alması, dinlemeye ve tepki vermeye istekli olmasıdır.

46. Hafta: Zincirleme Olaylar Dünyası

Bebeğiniz tay tay durmaya başlıyor! Kimi bebekte 41. haftada kimi bebekteyse 47. haftada başlayan bu atak sürecinde bebeklerin motor becerileri gelişecektir.

Seçeceğiniz oyuncakları motor becerilerini destekleyen alternatiflerden seçmeniz, yemeğini kendisinin yemesine izin vermeniz bu sürecin sağlıklı gelişimini desteleyecek ve özgüvenini destekleyecektir.

55. Hafta: Programlar Dünyası

1 ay kadar sürebilen en uzun büyüme atak haftalarından biridir. Bebeğiniz olayların sistematik süreçler bütünü olduğunu ve tüm bu olayların bir sonucu olduğunu anlamaya başlayacaktır.

64. Hafta: İlkeler Dünyası

5 hafta süren bu oldukça uzun büyüme atağında bebeklerinizin aitlik duygusu gelişecek ve kendi ait oyuncakları vb. sizin tepkinizi de ölçerek paylaşıma kapalı hale getireceklerdir.

Doğru iletişim ve koordinasyonla bebeklerinize paylaşımı öğretmek için mükemmel bir deneyim olacak.

Bebekleriniz sosyalleşmeye başlayacakları bu haftalarda kullandıkları kelimeleri daha anlaşır ve net bir şekilde ifade edebilirler.

75. Hafta: Sistemler Dünyası

4 hafta süren bu atak haftasında bebeğiniz soyut kavramları anlamaya başlayacaktır. Bu atak süreci nispeten huysuz oldukları zamanlardan olabilir.

Büyüme Ataklarında Nasıl Davranılmalı?

Bu süreçte benimsenebilecek en güzel tutum bebeğinizin gelişimi desteklemek olmalıdır. İlgili büyüme atak haftasına uygun kitaplar, oyuncaklar, destekleyici ninniler, doğa yürüyüşleri tüm süreci çok daha kolay ve sağlıklı hale getirecektir.

Harika Haftalar Nelerdir?

Dr. Frans Plooij, ne kadar zor geçerce geçsin bu atak haftalarını harika haftalar olarak tanımlamıştır çünkü tüm zorluklara rağmen bu haftaların sonunda sağlıklı her bebekte gelişim ve büyüme izlenmektedir.

Bebeklerin Atak Haftasında Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Periyot çizelgesinde hesaplama ile anlaşılabilen büyüme atakları bebeğinizin gösterdiği değişim ve gelişimler gözlemlenerek de anlaşılabilir.

En Zor Atak Haftası Hangisi?

Tüm atak haftalarının kendi içlerinde hem tatlı hem zor yanları vardır. Memeyi reddetme, ebeveynlere düşkünlük ve huysuzluk gibi belirtilerin oldukça yüksek görüldüğü 8, 26 ve 75. Hafta büyüme atakları en zorlayıcılar arasında sayılabilir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Kaç Gün Sürer?

26. haftaya kadar 1-2 hafta süren büyüme atakları takip eden süreçte 3-4 hatta 5 haftaya kadar uzayabilir.

Esra Ertugrul

Anne ve bebek eğitim hemşiresi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir