Bebeklerde balgam, çok sık karşılaşılsa da normal kabul edilmeyen ve hızlıca tedavi edilmesi gereken genelde viral kaynaklı bir semptomdur. Balgam kendi başına bir hastalık değildir fakat varlığı ciddi hastalıkları işaret eden bir göstergedir. Bebeklerde balgam oluşumunu engellemenin en önemli adımı, onu viral hastalıklardan korumaktır fakat bu durum her zaman elimizde olmadığından bu yazımızda bebeklerde balgam nasıl atılır, bebeklerde balgam nasıl geçer ve bebeklerde balgam neden olur konuları üzerine eğileceğiz.
Bebeklerde Balgam Neden Olur?
Bebekte balgam, genellikle viral hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkar. Oldukça tehlikeli sonuçlar yaratabilecek bu durum enfeksiyon kaynaklı olup her adımı doktor kontrolünde olması gereken bir süreçtir. Vücutta yükselen enfeksiyon farklı bölgelere de zarar verebileceği gibi çocuğunuzun ciğer ve solunum yolu gibi hayati organlarını doğrudan olumsuz etkiler. Bebekte balgam, uzman doktor tarafından detaylıca araştırılarak nedeni bulunması, tedavi edilmesi ve tekrarlanmaması için önlemler alınması gereken bir durumdur.
Bebeğin Balgamı Nasıl Çıkarılır?
Yetişkinler bile bu kadar zorlanırken bebeklerde balgam atma yöntemleri nasıl uygulanabilir. Her zaman olduğu gibi bu konuda da önceliğimiz elbette uzman doktorunuzun önerileri ve yönlendirmeleridir. Şurup ve buhar formunda balgam sökücü ve nefes rahatlatıcı ilaçlar doktorların genellikle ilk başvurduğu yöntemlerdir. Bu ilaçları düzenli ve önerildiği gibi kullandığınızda bebekleriniz balgamlarını çıkartailecektir. Balgam sökücülerin özellikle 1 yaş altı bebeklerde yan etkileri olduka yüksek gözlemlenmektedir bu sebeple doktorunuzun alanında uzman olması, çocuk göğüs hastalıklarından destek alınması ve tüm sürecin dikkatlice yönetilmesi bu süreçte atılacak adımlar için en sağlıklısı olacaktır.
Tüm bu uygulamalara sağman yine de bebeğim balgam çıkaramıyor diyorsanız; halk arasında bilinen, bilimsel araştırma ve öneri temellerine dayanmayan yöntemlere de başvurabilirsiniz. Fakat bu yöntemleri olduğu gibi uygulamamalı yine doktorunuza danışmalı ve önerirse önerdiği şekliyle bebeğinizi rahatlatmak için rutinlerinize dahil etmelisiniz.
Yenidoğan Bebekte Balgam Nasıl Çıkarılır?
Yenidoğan bebeklerde balgam, pek sık rastlanması da görülebilen bir durumdur. Bazı durumlarda bebeğin hastane yatışının uzaması, ek beslenme düzenleri ve anne ile ortak kullanılan ilaçlara tedavi edilmektedir. Yenidoğanda çıkan hastalıklarn ve semptomların neye işaret ettiği, ileride nasıl sorunlar yaratabileceği uzman doktorlarca değerlendirilmeli ve buna uygun düzenli bir tedavi, kontrol yol haritası çıkarılmalıdır.
Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?
Balgam söktürücü şurup ve ilaçlar, nefes ve solunum rahatlatıcı buhar tedavileri bebeklerde balgama iyi gelen yaklaşımlardır. Bu süreçte bebeği yeni viral durumlara karşı korumak, iyi beslenmesini sağlamak, düzenli takip, uyku sağlığına/hijyenine dikkat etmek, su ve sıvı tüketimi artırmak da destekleyici yöntemlerden bazılarıdır.
Bebeklerde Balgam Olursa Ne Yapmalı?
Bebeğinizde balgam oluştuğunu anladığınız an uzman bir doktora başvurmalısınız. Balgam bir semptomdur ve altında yatan asıl hastalık öğrenilmeli ve tedavi edilmelidir. Bebeğiniz bir alerji atağı geçiriyor, astım başlangıcı uyarısı veriyor olabilir.
Bebeklerde Balgam Ne Zaman Tehlikelidir?
Bebeklerde balgam, varoluşu itibariyle tehlikelidir. Vücuttaki enfeksiyonun yükselmesinin yanı sıra nefes tıkanması, boğulma öksürükleri, balgamdan dolayı kusmalar ve boğulmalar görüldüğünde sürecin tehlikeli bir boyutta olduğu anlaşılır.
Bebekler Balgamı Kusarak Çıkarır mı?
Balgam dolayı tıkanmalar ile kusma gerçekleşebilir. Kusma ile balgam da atılmış olur fakat bu sağlıklı ve konforlu bir yöntem değildir. Balgam atma, balgamın kaynağını bulma ve tedavi etme süreçlerinde uzman doktorlardan destek alınmalıdır.
Bebeklerinize ve sizlere sağlık günler dileriz!
Bir yanıt yazın