Press ESC to close

Bebekler Uykuda Neden Ağlar

Bu yazımıda sizler için “Bebekler uykuda neden ağlar?” sorusunun yanıtlarını derledik. Aklınızdaki bu soruyu aydınlığa kavuştururken “Bebeğim uykuda ağlıyor ne yapabilirim?” diyenler için de sağlık çözüm önerileri hazırladık. Hadi birlikte inceleyelim!

Bebeklerin Uykuda Ağlama Nedenleri

Sağlıklı büyümeleri, psikolojik olarak iyi hissetmeleri ve yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkları için bebeklerde uykunun önemi oldukça yüksektir. Dolayısıyla uyku ile ilgili gerekli hijyenin sağlanması gerekir. Bu hijyeni en çok bozan şeyse bebeğin uykusunun bölünmesidir.

Uykusunda ağlayan bebek, kaliteli bir uyku uyuyamaz ve uyku hijyenini bozmuş olur. Özellikle 2 yaşına kadar görülen bebeklerde büyüme atakları gece ağlama ve uyanmalarına sebep olmaktadır. Bunun dışındaki sebepleri ve çözümleri aşağıda sizin için listeledik:

  • Açlık

“Bebekler uykusunda neden ağlar?” dediğimizde aklımıza ilk gelen cevap genelde açlık oluyor. Evet herkes gibi aç olan ya da acıkan bebek huysuzlanır ve kendini ifade etme yollarından yalnızca ağlamayı bildiği için ağlayarak uyanır. Bu da demektir ki bebeğinizin uyku düzeni ile birlikte beslenme düzenini de bir rutine oturtmanız gerekir.

Uyku saatlerine göre beslenme saatlerini düzene sokmak için doktorunuzdan da destek alabilirsiniz. Dönemi gereği memede uyuyan ya da geceleri de beslenmek zorunda olan bebekler için ise durum farklıdır. Yine bu süreci uzman bir doktorla paylaşarak hem sizin hem de bebeğinizin düzenini sağlıklı hale getirebilirsiniz.

  • Gaz Sancısı

Bebeklerde gaz problemi uzun süreler devam eden, özellikle büyüme ataklarında çok zorlayıcı olan problemlerden biri. Bebeğin ayına/yaşına, varsa mide ve bağırsak problemlerine göre bu durum farklı biçimlerde çözümlenebilir.

Beslendikten hemen sonra uyuyan, beslenirken uyuyan ya da uyku arasında sık sık beslenen bebeklerde gaz sancısı ile uyanma çok daha muhtemeldir. Bebeğiniz beslendikten ve gazı çıkarıldıktan bir süre sonra uyursa çok daha konforlu olacaktır.

  • Altının Kirli Olması

“Bebekler gece uykusunda neden ağlar?” Çünkü bezleri kirlenmiş olabilir. Bebekler en uzun uykuları uyudukları gece vakitlerinde bezlerini daha sık kirletebilirler. Kirli bezler popolarını rahatsız ettikleri için de uyanırlar. Bu durum yine beslenmeyi düzene sokmakla ilgilidir. Bebeğinizin pişik olmaması ve mikrop kapmaması açısından sıklıkla bez değişimine dikkat etmelisiniz.

  • Hastalık veya Rahatsızlık

Bebeğin uykusunda ağlaması bazen de bir hastalık ya da rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Bebekler, bir yerleri ağrıdığında ya da acıdığında da ağlayarak tepki verirler. Bu sebeple, geçmeyen gece ağlamaları, sebepsiz ve durdurulamayan ağlama krizleri ile karşılaşıldığında muhakkak uzman bir doktora danışılmalı gerekirse vakit kaybetmeden hastanelerin acillerine başvuru yapılmalıdır.

Hastane ya da doktora ulaşacağınız sürede basit kontrolleri de tamamlamanız kıymetli. Bebeğinizin vücudunda morarma ya da kızarıklık var mı, böcek ya da sinek ısırığı gözlemliyor musunuz, özellikle bir yerine dokunduğunuzda daha çok ağlıyor mu, dilinde kıvrılma gözleirnde kayma var mı, nefesi kesiliyor mu, başını tutmakta zorluk çekiyor mu, gün içerisinde normalden farklı bir gıda tüketti mi vb.

  • Rüya Görme

Bebeklerin uykuda ağlaması bazen de gördükleri rüyalarla ilgilidir. Bebekler, kabus görmeseler bile ağlayabilirler. Eğer bebeğiniz konuşma, kendini ifade etme yaşında ise ondan rüyalarını dinleyip; onunla hislerini ve neden ağladığı ile ilgili sohbetler edebilirsiniz.

  • Büyüme Atakları

Bebeklerde uykuda ağlama, daha önce de belirttiğimiz gibi büyüme atakları ile ilgili olabilir. Bebeklerde büyüme atakları ile ilgili detaylı yazımızı inceleyip siz de bebeğinizin büyüme ataklarına hazırlık yapabilirsiniz.

  • Karanlık

Gözlerinin ışığa alışamaması ve korkma gibi sebeplerle bebeğiniz karanlıkta uyandığında ağlayabilir. Yine de tam karartma sağlıklı bir uyku ve uyku hijyeni açısından oldukça önemlidir. Karanlıktan korkma durumunu bir pedagogla konuşarak ya da zamanla azaltma gibi yöntemler kullanarak hayatınıza dahil edebilirsiniz.

  • Yalnızlık Hissi

Dünyaya henüz alışmaya çalışan bebeğiniz uyandığında kendini terk edilmiş ve yalnız hissedebilir. Siz ona sarıldığınızda ve kucakladığınızda ya da kendinizi gösterdiğiniz bu hissi azacalak ve ağlaması duracaktır. Bebeğiniz, siz yanında olduğunuz sürece bu hisse sıklıkça yenik düşmeyecektir.

Ne olursa olsun, özellikle belli bir dönemden sonra, bebek kendi odasında ve yatağında tek uyumalıdır. Bu tip korku ve kötü his ataklarında onun yanına gidip ona iyi hissettirbilirsiniz. Böylece hem sağlıklı bir uyku deneyimlemiş olacak hem de her ihtiyaç duyduğunda bakım vereninin onun yanında olduğunu kavrayacaktır.

Uykuda Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Bebeklerde uyku alışkanlığı kazanılması zor ama oldukça gerekli bir rutindir. Bu rutini oluştururken bebeği de bakım vereni de yormamak ve kötü hissettirmemek oldukça önemlidir.

Bu alışkanlığı oluştururken en zorlayıcı anlar bebeğin ağlayarak uyandığı ve kriz niteliğinde geçen anlardır. Peki bebeğimizi nasıl sakinleştirebiliriz?

  • Bebeğinize sarılın ve onu kucaklayın.
  • Rahatlatıcı bir müzik ya da ses açın.
  • Karnını sevin.
  • Ona, onun yanında olduğunuzu söyleyin.
  • Kendi sesinizle bebekler için ninni sözleri ya da iyi hissettiren telkinler söyleyin.
  • Aç, bezinin kirli, gazlı ve hasta olmadığından emin olun.
  • Rahatlatıcı yağ ve kremlerle bebek masajı yapın.
  • Temiz hava alması için cam açın.

Esra Ertugrul

Anne ve bebek eğitim hemşiresi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir