Melazma veya kloazma, yüzdeki koyu, gri-kahverengi lekelerdir. Genellikle alın, burun, çene, üst dudak ve yanaklarda ortaya çıkar. Bu duruma başka “hamilelik maskesi” de denir.Bu cilt lekeleri, güneşe maruz kalan ön kollar, göğüs ve boyun gibi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.
Hamilelik Sırasında Melazma Olması Normal Midir?
Hırvatistan’daki Collegium Antropologicum dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, melazma hamile kadınların yaklaşık % 50 ile % 70’ini etkiler. Üçüncü trimesterde artan östrojen, progesteron ve melanosit uyarıcı hormon (MSH) seviyeleri melazmayı tetikler niteliktedir. Melazma ağrılı bir durum değildir, bulaşıcı değildir ve herhangi bir gebelik komplikasyonuna yol açmaz.
Hamilelik Sırasında Cilt Lekeleri Nedenleri
Melazmanın kesin nedeni belirsizdir. Cildin melanositleri ekstra renk ürettiğinde gelişmesi muhtemeldir. Koyu tenli olanlar, daha hafif tenli olanlara göre aktif melanositlere sahip oldukları için melazma geliştirebilirler.
Cilt Lekelerin Tetikleyen Faktörler
- Güneşten gelen UV (Ultraviyole) ışığına maruz kalma melanositleri uyarır ve melazmaya yol açar.
- Hormonal değişiklikler hamilelik melazmasının başka bir nedenidir. Üçüncü trimesterde östrojen, progesteron ve MSH gibi artmış hormon seviyelerinin, hamile kadınlarda melazma semptomlarını tetiklemesi muhtemeldir.
- Diğer faktörler arasında genetik, cilt bakım ürünleri, ilaçlar, çoklu gebelikler bulunur.
Hamilelik sırasında ortaya çıkan melazma, hormonlardan da kaynaklandığı için doğumdan sonra yavaş yavaş geçebilir.
Cilt Lekelerini Azaltmanın Yolları
Cilt lekeleri zamanla kaybolsa da, bazı önemli detaylara dikkat etmeniz gerekir.
- Güneşten uzak durun: En başta gelen adım, güneşe maruz kalmayı mümkün olduğunca önlemek, cildin zarar görmesini önlemek. Güneşten korunmak için SPF 25 veya daha yüksek olan koruyucular seçin Ayrıca, geniş kenarlı bir şapka, uzun kollu elbise ve güneş gözlüğü takın.
- Cilt bakım ürünlerinden kaçının : Yüz temizleyicileri, cilt kremleri ve makyaj ürünleri cildinizi tahriş ederek melazmayı daha da kötüleştirebilir. Doğum yapana kadar veya cilt lekeleri kaybolana kadar bunlardan kaçının.
Hamilelik Melazması Tedavi Edilebilir Mi?
Artmaları önlemek için bir dermatolog ile görüşebilirsiniz. Tedavi seçenekleri hamile kadınlar için maalesef sınırlıdır.
- 11:00 ile 16:00 saatleri dışında anne adaylarının güneşlenmesi daha uygundur.
- Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi, su tüketimine dikkat etmesi de cilt lekeleri oluşumunu engellemenin yollarından biridir.
- Dermatoloji onaylı eczaneden alınan güneş koruyucular kullanılmalı.
- Hamilelik sonrasında lazer tedavisi uygulanabilir.
Doğal Yöntemler
Durum hormonal değişikliklerden veya genetikten kaynaklanıyorsa, hamilelik sırasında melazmanın önlenmesi mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, cilt lekeleri için doğal yöntemler de vardır.
Pirinç Suyu
Pirinç suyu mucizesi uzak doğunun bilinen yöntemlerinden biridir. Pirinci haşlayın ve suyunu bir kaba koyun. Pamuk yardımı ile cildinize uygulayın. Lapa olan pirinci de yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Süt
Sütün birçok yararının haricinde cilt lekeleri için de harikalar yaratıyor. Özellikle kesilmiş süt lekelerin gitmesinde biçilmiş kaftan! Uyumadan önce lekelerin olduğu bölgeye kesilmiş süt uygularsanız lekelerin geçmesine yardımcı olacaktır.
Limon Suyu
Limon suyunu hem sivilceler için hem de lekeler için kullanabilirsiniz. Yarım limonu sıkın ve parmağınız ya da bir pamuk yardımı ile lekelerin olduğu bölgeye sürün.
Hint Yağı
Hint yağı ve E vitaminini karıştırıp lekelerin üzerine uygulayın. Uyumadan önce cildinize uygulayın. Sabah uyandığınızda uyguladığınız bölgeyi yıkayın.
Maydonoz Suyu ve Limon
Maydonozun birçok faydası var. Faydalarının arasında cilt lekeleri de var. Eşit miktarda olacak şekilde limonun suyunu ve maydonoz suyunu karıştırıp lekeli olan bölgeye uygulayın. On dakika bekleyip uyguladığınız bölgeyi yıkayın.
Koyu lekelerin yani melazmanın iyileşmesi için zamana ihtiyaç var. Sabırlı olmak gerekir. Rahatsızlık şiddetliyse veya sizi endişelendiren başka belirtiler görürseniz doktorunuza başvurun.
Yukarıda bahsedilen doğal yöntemlerin içerisinde alerjik reaksiyon gösteren yöntem varsa uygulamayı yapmayın. Herhangi bir doğal yöntemi uygularken bileğinizde öncelikle denemeniz gerekir.
Cilt lekelerinin haricinde çatlak probleminiz de varsa GEBELİKTE ÇATLAK OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR? yazısını okuyabilirsiniz.
Bir yanıt yazın