Press ESC to close

Emzirme Döneminde Beslenme Yöntemleri

Emzirme döneminde beslenme yöntemleri ile ilgili çok detaylı bilgi vermek adına buradayım. Sabırla 9 ay 10 gün beklemenin ardından o küçük yavrunuzu kollarınıza aldınız… Şimdi en büyük gaye onu en iyi şekilde besleyip, büyütmek. Annelerin bu nokta da yaptığı hata, ‘bebeğime yeteri kadar süt verebilecek miyim kaygısıdır’ ve bu kaygının yarattığı endişe sütün daha az gelmesi hatta erken kesilmesine sebebiyet vermektedir. Emzirmekte en önemli nokta size stres sokan her şeyden bir müddet uzak durmaktır.

Bol sıvı tüketimi sütünüzün artmasın da en önemli etkenlerden biridir, ne kadar çok su o kadar çok süt demektir.

Geçmişten süre gelen ve bir efsaneden ibaret olan bol tatlı, bol şekerli besinler tüketmenin sütü artırdığı söylemi, bebeğinize süt değil, size doğum sonrası kilo olarak geri dönmektedir.

Bebeğinizi düzenli emzirerek günde yaklaşık 750 kalori harcadığınızı biliyor muydunuz? Aslında çok şanslı bir dönemde olduğunuzu unutmayın. Burada sporda saatlerce ter dökerek yakabileceğiniz bir kaloriden bahsediyorum, bu kadar kalori harcayabiliyorken bir de yeterli ve dengeli beslenme düzeni sağlayabilirseniz bebeğinize bol bol süt verirken hamilelikte aldığınız kiloları da kurtulabilirsiniz.

Emzirme döneminde beslenme sürecinde yapmalı ve nelere dikkat etmeliyiz…

-Kahvaltı öğününü kesinlikle atlanmamalı ve bebeğinizin gelişimine büyük katkı sağlayan tam protein kaynağı yumurtayı günde en az 1 adet tüketmelisiniz.

-Günde 1-2 porsiyon yoğurt/kefir tüketimi probiyotikler açısından zengin olduğundan bağırsak floranızı düzenler ve bebeğinizin bağışıklığına katı da bulunur.

– Günde en az 1-2 porsiyon süt tüketimi kalsiyum açısından hem bebeğinizi güçlendirir hem de sizin yağ yakmanıza fayda sağlar.

-Ana öğünlerin en az birinde omega-3 açısından zengin balık veya et, tavuk gibi protein kaynaklarından tüketmelisiniz.

-İyi karbonhidrat kaynaklarından ‘tahıllı ekmek, yulaf, karabuğday, bulgur, kuru baklagillerin’ tüketimi yüksek posa içermesi sebebi ile kan şekeri dengenizi korur ve sindirim sisteminizi düzenler.

-Faydalı yağ asitleri içeren yağlı tohumları ‘fındık, badem, keten tohumu’ tüketmeniz hem bebeğinizin gelişimine hem de sizin yağ yakmanıza faydalı olacaktır.

-Yeşil yapraklı sebzeler tüketmeniz ihtiyacınız olan demir, folik asit vb. Mineralleri vücudunuza almanızı sağlar.

-Mevsim meyvelerini günde 2 porsiyon tüketmeniz tatlı ihtiyacınızı karşılamaya ve yine gerekli vitamin, mineralleri almanıza yardımcı olacaktır.

-Sarımsak, soğan tüketimi içeriğinde ki bileşenlerle hem sütünüzü artırmakta hem de bağışıklık sisteminizi desteklemektir.

– Bitki çaylarından rezene, ıhlamur, adaçayı, melisa çayı tüketimi sizi stresten uzak tutar ve sütünüzün artırmaya yardımcı olur.

– Günde 1-2 adet maden suyu tüketmeniz elektrolit kayıplarını önlemek için faydalı olacaktır.

 – Yağ kaybı sağlamanın en iyi yolu su tüketmektir, bebeğinize süt verirken vücudunuz büyük miktarda su kaybeder bu suyu yerine koymak için günde en az 3 litre tüketmelisiniz.

Tatlı istediğiniz olduğun da kuru meylerden ‘dut, üzüm, kayısı, hurma vb. Meyvelerden yararlanabilir veya haftada 1-2 gün miktarınca bir tatlı tüketebilirsiniz. Tatlı tüketimi serotonin salınımın artıracağından psikolojik olarak siz iyi hissettireceği için sütünüzün artmasına da fayda sağlayacaktır.

Sonuç olarak; Dengeli ve yeterli beslenmeniz, bu süreçte bol sıvı tüketmeniz, stresten uzak durmanız sütünüzün kalitesi ve miktarını artıracak sizi fit bir vücuda kavuşturacaktır.

Unutmayın ki en önemli besin anne sütüdür.

Dyt. Meva KAYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir