Press ESC to close

Hamilelikte Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte ayva yemek, gebelik süresince vücudun en çok ihtiyacı olan lif, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum eksiğini karşılamak için oldukça faydalıdır. Gebelikte ayva yemek, hamileliği kışa denk gelen anneler için harika bir ara öğün alternatifidir. 

Bonus bilgi! Hamileyken ayva yemek ile ilgili bir de şehir efsanesi var: Hamileyken ayva yiyen annelerin bebeklerinin daha güzel ve tüysüz olduğu. Bilimsel hiçbir altyapısı olmayan bu bilgiyi de büyüklerimizden öğrendiklerimizin köşesine bırakıveriyoruz. 🙂

Hamilelikte Ayva Yenir mi?

Evet, pek çok meyve gibi hamilelikte ayva yenir! Fakat burada minik bir hatırlatma yapmakta fayda var; her anne ve bebeğin ihtiyacı, öyküsü ve gelişimi birbirinden oldukça farklı. Bu sebeple tereddüte düştüğünüz her konuyu doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Meyveler faydalı besinler olsa da içerdikleri meyve şekeri sebebiyle, özellikle hamilelik şekeri riskini varsa ya da doğrudan şeker hastasıysanız, doktorununuz önerdiği şekilde beslenme planınıza entegre etmeniz gerekir. 

Hamilelikte ayva yemenin faydaları, zengin içeriği sebebiyle saymakla bitmez. Gelin hem ayvanın içeriğini hem faydalarını detaylıca inceleyelim!

Hamilelikte Ayva Yenir mi

Hamilelikte Ayva Yemenin Faydaları

  • Hamilelikte sıkça yaşanan sindirim sorunlarının doğal çözümü bol lif tüketimidir. Ayva lif bakımından oldukça zengin bir meyve olması sebebiyle anne adaylarının en büyük sorunlardan birine çözüm olan lezzetli ve bol sulu bir besindir. 
  • Ayvanın hamilelikte faydaları, sindirimin yanı sıra mide problemlerine de iyi gelmesidir. Hamileliğe bağlı buluntulara, hamilelikte mide ülserine ve mide yanmasına oldukça iyi gelmektedir. 
  • Yine hamilelikte çok sık görülen kramp, kasılma gibi sorunların çözümü olan magnezyum eksikliğine de zengin magnezyum içeriğiyle çözüm olmaktadır. 
  • Ayvanın hamilelere faydası, hamilelik sebebiyle oluşan potasyum eksikliğini karşılıyor olmasıdır. 
  • Asiditesi sebebiyle portakal, mandalina gibi C vitamini ssağlayan besinler tüketemeyen anne adayları için ayva gerçek bir C vitamini deposu alternatifidir. 

Hamilelikte Ayva Hangi Ayda Yenmeli?

Gebelikte ayva faydaları listesi daha uzayıp gider fakat ayva yiyen hamile kadınların en çok sorduğu “Ne zaman yiyebilirim?” sorunu da yanıtlamak isteriz. Bu konuda yapılan özel bir araştırma ya da bir doktor önerisi bulunmamaktadır. Kendi doktorunuzun yönlendirmesine göre ayva ve diğer meyveleri tüketebilirsiniz. 

Hamilelikte Ayva Yemek Bebeği Güzelleştirir mi?

Ve geldik herkesin kafasını kurcalayan bu hurafe bilgiye! 🙂 Bu konuda hiçbir bilimsel araştırma olmamakla birlikte büyüklerimiz hamileyken ayva yiyen annelerin bebeklerinin daha güzel olduğunu söylemekte.

Bizce bütün bebekler çok güzel, dünyadaki tüm meyvelerden bile! 🙂

Hamilelikte Ayva Yemek Bebeği Güzelleştirir mi

Hamileyken Ayva Yenirse Bebekte Gamze Olur mu?

Bu soruya “Hamilelikte gamze olur mu?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. İnternette bu noktada çok fazla bilgi kirliliği olsa da biz, bilimsel olarak temellendirilmeyen, uzman doktorlarımızın teyit etmediği ve global olarak test edilmemiş hiçbir bilgiyi doğru kabul ediyoruz. Tüm bu sorulara verilebilecek en net ve kapsamlı yanıtı şu şekilde paylaşabiliriz:

Bebeğin gamzesi, göz rengi, saçlı doğru doğmayacağı bizim yiyecek ve içeceklerle şekilendirebileceğimiz şeyler değildir. Tamamen genetik temelli kodlar bu özellikleri belirlemektedir.

Hamilelikte Ayva Yiyince Bebeğin Cinsiyeti Ne Olur?

Hamilelikte ayva yemek cinsiyet üzerinde de hiçbir etkiye sebep olmaz. Yukarıda saydığımız tüm özellikler gibi cinsiyet de genetik yapının inşasıdır; yiyecek, içecek ya da herhangi başka bir müdahale ile sonradan şekillendirilemez.

Hamilelikte Ayva Gaz Yapar mı?

Lifli yapısı sebebiyle sindirimi rahatlatan ayva, yine lifli içeriği sebebiyle fazla tüketildiğinde gaz ve kabızlık sorunlarına yol açabailir. Hamileyken ya da değilken tüm besinler gibi ayva tüketiminde de aşırıya kaçmamak, vücudunuzu tanıyarak hareket etmek ve meyve şekeri sebebiyle süt ürünleriyle birlikte meyve tüketmek önemli olacaktır.

Hamilelikte Ayva Gaz Yapar mı

Hamilelikte Ayva Nasıl Tüketilmeli?

Doktor önerinizi göz önüne alarak;

  • Ara öğünde çiğ olarak tükebilirsiniz.
  • Yoğurtların içerisine doğrayarak ya da püre şeklinde ekleyerek tükeyebilirsiniz.
  • Suyunu sıkıp başka meyve sularıyla karıştırarak içebilirsiniz.
  • Kereviz, patates gibi yemeklerin içine tat vermesi için ekleyip, pişirerek tüketebilirsiniz.
  • Rafine şeker kullanmadan, reçelini ya da tatlısını yaparak tüketebilirsiniz.

Hamileyken Ayva Yemek Sünnet mi?

Son olarak İslam dinine mensup ve bu konuda hassasiyetleri olan annelerden aldığımız bu soruyu cevaplayarak yazımızı sonlandırmak istiyoruz. Dini açıdan yetkinliğimiz olmaması sebebiyle hamilelikte ayva yemek hadis konusu ile ilgili yorum yapmadan Müslümanların yalnızca gerçek kanak kabul ettikleri Kur’an’ı Kerim’de geçen bir sureyi paylaşmak isteriz.

“Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar.”
(İhya, IV/278)

Her şeyden önemli ve öncelikli olan hem sizin hem bebeğinizin ihtiyaçları ve öyküsüdür. Tüketeceğiniz her besin ve hamilelikte atacağınız her adım için ulaşabileceğiniz en yakın bilimsel kaynak olan doktorlarınıza danışınız. 

Özlem Genç

Beybida.com Kurucu ve Yayın Yönetmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir