Derslerden bunalan çocuğunuza ev ödevlerini yaptırmak giderek zorlaştı ve siz bu sorunla nasıl başa çıkabileceğinizi bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, ödevlerini yapmak istemeyen çocuklara nasıl davranmalı konusunda bakın uzmanlar neler öneriyor. Ev ödevi yapmak mücadelesinde anne ve babalar için hazırlanmış hap bilgilerimiz için okumaya devam edin.
Okul çağında çocuğu olan ebeveynlerin okul dönemi içindeki en büyük sorunu, ev ödevlerine dair verdikleri mücadeledir. Bu mücadele hem çocuklara hem de ebeveynlere stres yüklemektedir. Bu sebeple ev ödevleri, çocuklar ve ebeveynler arasında çatışma yaratan durumların başında gelmektedir. Bu çatışmanın altında ebeveynlerin bazı beklentileri yatmaktadır. Bu beklentiler de maalesef ebeveynleri ve çocukları bir çıkmaza sokmaktadır.
Anne-Babaların Ev Ödevlerine Dair Beklenti ve Hataları Nelerdir?
Çocuğunuzun Okuldan Gelir Gelmez Hemen Ödev Yapmasını Beklemeyin
Çocuklar tüm gün okulda kalarak hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorulurlar. Yorgunluk, stres yaratır. Bu sebeple dinlenmeye ve bedenlerindeki stresin azalması için zamana ihtiyaç duyarlar.
Çocuklar için en iyi stres azaltıcı, oyun oynamaktır. Bu yüzden okuldan gelince çocukların oyun oynamasına, onları iyi hissettirecek aktiviteler yapmasına fırsat verilmelidir. Çünkü unutulmamalıdır ki; yorgunluğu ve stresi azaltmak, ödevlere odaklanmanın bir adımıdır.
Ödeve Başlama Zamanına Bırakın Çocuğunuz Karar Versin
Çocukların ödevlere karşı direnmelerinin bir sebebi de, ödev yapma zamanının ebeveynler tarafından belirlenmesidir. Bu durum, kendi karar verme becerilerinin gelişmesine fırsat vermediği için güçsüz hissetmelerine sebep olur. Güçsüz hisseden çocuk, gücünü göstermek için diretir. Bu ihtiyaç, ebeveynler tarafından inatçılık olarak algılanır. Bu sebeple, okuldan eve gelince çocuklara oyun oynamaları ve kendi seçimleri olan bir aktivite yapmaları için fırsat vermek, onları motive edecektir.
Ödevleri Desteksiz Yapmasını Beklemeyin
Çocukların sorumluluk becerisi kazanmaları için desteklenmesi gerekir. Özellikle ilkokul döneminde çocuklar tamamen yalnız ödev yapma becerisine sahip olmazlar. Fakat aynı zamanda ebeveynin, çocuğun sürekli yanında olması, hataları için sık sık uyarması ve düzelttirme yaptırarak mükemmeliyetçi tutum içerisinde olması, çocuğa duygusal olarak zarar verir. Bu sebeple ebeveynler, tamamen çocuk odaklı ve sürekli yanında durarak değil, fiziksel olarak yakınında olup çocuk yardım istediğinde ona destek olmalıdır. Bu noktada önemli olan şey, çocuk talep etmeden müdahele etmemektir, çocuk soru sormadan düzeltme yapmamaktır.
İlginizi Çekebilir: Çocuklar da zorlanır.
Ödev bitimi son kontrol aşamasında hatalı görülen yerler için ‘Burayı bir daha kontrol etmek ister misin?’ gibi sorularla çocuğun hatasını kendisinin düzeltmesi için fırsat verilmelidir. Böylece çocuğun özgüvenini olumsuz etkilemeden ev ödevleri konusunda destek vermek mümkün olur.
Her Çocuğun Aynı Yöntemle Öğrenmesini Beklemeyin
Her çocuğun bilişsel becerisi, öğrenme şekli ve öğrenme hızı farklıdır. O yüzden her çocuğun geleneksel yöntemlerle öğrenmesini beklemek hata ve çocuğa haksızlık olur. Bu sebeple çocuğun öğrenme şekline uygun olarak çalışma ortamını düzenlemek onun motivasyonunu arttıracaktır.
Örneğin; eğer çocuğunuzun görsel algısı iyiyse tablolar çizerek, kategorilendirerek öğrenmesini kolaylaştırmak mümkündür.
Sosyal yönü güçlüyse soru-cevap yapmak ve iletişim yolu ile, organizasyon becerisi iyi ise listeler, çizelgeler, ipucu notlar oluşturmak iyi bir seçenektir.
Temasla öğrenen bir çocuğunuz varsa uygulamalı olarak ve hareket yardımıyla öğrenmesine destek olmak, müzik becerisi iyi ise bilgileri ritimle şarkı haline getirmek öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
Bir yanıt yazın