Hamilelikte akıntı, sıkça karşılaşılan ve anne adaylarında endişeye yol açabilen bir durumdur. Şekil ve miktarına göre değişiklik göstermekle birlikte, çoğunlukla normal ve fizyolojik bir olaydır. Vajinal akıntı, neredeyse tüm kadınlarda var olan doğal bir salgıdır. Vajinanın doğal dengesini korumak, mikrop ya da bakterilerin vereceği zararları önlemek gibi farklı görevleri vardır. Her kadının vajinası farklı olduğu gibi, akıntı da kendisine hastır. Her kadında yaşanan akıntı durumu, hamile kadınlarda artabilir ya da farklılık gösterebilir. Belli bir düzeye kadar, akıntılar tehlikeli olmayıp, normaldir. Ancak akıntının renk ve dokusuna göre doktora başvurmanız gereken durumlar da olabilir. Bu yüzden kendinizi takip etmeli ve gerektiğinde doktorunuza danışmalısınız.
Hamilelikte Akıntı Sebepleri
Hamilelikte akıntı, pek çok farklı etken sebebiyle ortaya çıkabilir. Normal günlerde var olan akıntının gebelik sürecinde artması, hormonlara bağlı gelişen bir durumdur. Adet döngüsü ve gebelik açısından önemli bir rolü olan östrojen hormonu, hamilelikte daha yüksek bir düzeyde salgılanmaya başlanır. Bu da, vajinal akıntının artması ya da şekil değiştirmesi ile sonuçlanır. Akıntının şekline göre farklı sebepleri de olabilir. Özellikle mantar enfeksiyonu gibi bazı hastalıklar, akıntının çoğalmasına ve şekil değiştirmesine sebep olur. Bu gibi durumları normal akıntıdan ayırt etmenin yolu, beraberinde ortaya çıkan başka belirtilerdir. Bu belirtileri de izleyerek anormal akıntılarınız için doktor kontrolünde tedavi uygulayabilir, daha rahat bir gebelik geçirebilirsiniz.
Hamilelikte Akıntı Teşhisi
Hamilelikte akıntı sorunu yaşayan anne adayları, akıntıyı kontrol altına almak ya da tedavi etmek için doktora başvurabilir. Tespit ve tedavi konusunda akıntının renk ve dokusu büyük bir rol oynar. Beyaz ya da şeffaf renkli, hafif koyu kıvamlı bir akıntı normaldir. Bu akıntılar çoğunlukla tedavi gerektirmez. Ancak farklı renkte akıntılar duruma göre müdahale gerektirebilir. Gebelikte ilk aylarda görülen pembemsi akıntılar, hamileliğin sorunlu olduğuna işaret ediyor olabilir. Son aylarda görülen pembe akıntı ise vücudun doğuma hazır olduğu gösterir. Beyaz ve pıtır pıtır görünen akıntılar çoğunlukla mantar enfeksiyonu belirtisidir. Akıntıyla beraber kaşıntı, yanma gibi belirtiler varsa dikkat edilmelidir. Gebelik mantar enfeksiyonu için oldukça elverişli bir dönemdir.
Akıntıyı Tedavi Yöntemleri
Anne adaylarının yaşadığı akıntı tedaviyi gerektiriyorsa, kesinlikle doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır. Hamilelik sürecinde ilaç kullanımı oldukça kısıtlı olmalıdır. Vajina da hassas bir bölge olduğundan, yalnızca doktorun tavsiye ettiği tedavi uygulanmalıdır. Danıştığınız doktor gerekli kontrolleri yapıp akıntının sebebini tespit ettikten sonra, buna göre ilaç tedavisi uygulayabilir. Bu ilaç çoğunlukla fitil şeklinde olsa da, hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Mantar enfeksiyonlarında genellikle krem tedavisi uygulanır. Doktor tedavisinin yanında, anne adayları da beslenme düzenine dikkat ederek hamilelikte akıntı sorununun önüne geçebilir. Yoğurt gibi yüksek probiyotik içeren besinler tüketerek ve bolca su içerek daha sağlıklı bir gebelik ve yaşam sürebilirsiniz.
Hamilelik ile alakalı diğer yazıları okumak için buraya tıklayın.
Bir yanıt yazın