Hamilelikte beslenme çok önemlidir. Günlük hayatınızı ağırlaştırmayan ve dengeli beslenmeniz için önemli olan kalori almanız gerekir. Normal bir hamilelik geçiren annenin günde ek olarak 2. trimester döneminde 350 kcal, 3. trimester zamanında ise 500 kcal ihtiyacı vardır. Doğru bir planlama ve beslenme ile bu dönemleri de sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Hamile Kadınlar İçin Örnek Beslenme Şeması
Hamileliğinizin üç aylık dönemine, hamilelik diyabeti gibi tıbbi sorunlara göre özelleştirilebilen bir örnek tablodur. Doktorunuz ya da diyetisyeninizle birlikte bu şekilde tablolar yaparak, hamileliğinizi en iyi şekilde geçirmeniz sağlığınız açısından da çok yararlı olacaktır.
Öğünlerinizi hazırlarken günlük ne kadar porsiyona ihtiyacınız varsa öncelikle bunun farkında olmanız gerekiyor.
- Günde en az 8 bardak su tüketmeniz gerekiyor. Vücudunuzun özellikle suya çok ihtiyacı vardır. Sindirim sisteminizi de çalıştırarak rahat etmenizi sağlar.
- Kümes hayvanları, et ve baklagiller yağsız protein ihtiyacınızı karşılar. Yağsız et, derileri soyulmuş beyaz et, balık ve baklagil mutlaka tüketin. Balık özellikle omega-3 açısından oldukça zengindir.
- Düzenli olarak süt ve süt ürünlerinden günde 3 porsiyon tüketmelisiniz. Yağ oranı sıfır ya da az olanları tercih etmelisiniz. Protein ve kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
- Tahıl açısından zengin besinleri de tercih etmelisiniz. Lif açısından zengin yiyecekler çeşitli temel mikro besinleri sağlar.
- En az bir porsiyon kadar koyu renge sahip sebzeler ve turunçgiller tüketmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeler hamilelikte beslenme için önem taşır.
Peki Genel Beslenme Kuralları Nedir?
Hamilelikte beslenme doğru şekilde olmalıdır. Bu fetüs ve sizin için çok önemli bir konudur. Peki nelere dikkat etmek gerekir?
- Kalsiyum, folik asit veya B9 vitamini, demir ve B12 vitamini önemlidir.
- Hamilelik döneminde aktif olun. İlk 3 aylık dönemde kontrollü ve düzenli egzersizler yapın. Hamilelikte yoga ve meditasyon fiziksel ve ruhsal olarak size iyi gelecektir.
- Hamilelik sırasında oruç tutmayın. Bu fetüsün gelişimini etkiler.
- Hamilelik sırasında bulantılar olacaktır. Bu bulantıları tuzlu krakerler ile bastırabilirsiniz. Ayrıca öğünlerinizi yaymanız gerekir. Günde beş öğüne kadar yayın. Azar azar tüketin.
- Çok tuzlu, yağ oranı ve şeker oranı yüksek gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Kilo almanıza ve sağlık sorunlarına sebep olabilir.
- Kola, kahve ve alkolden uzak durun. Kahvelerinizi kafeinsiz günde bir fincan kadar içebilirsiniz.
- Hamilelik esnasında doktorunuzdan habersiz ek gıdalardan, vitamin takviyelerinden uzak durun. Doktorunuza danışmadan ağrı kesici bile almamanız gerekir. Fetüsün gelişimini engelleme ihtimali vardır.
Hamilelik ile ilgili diğer yazılara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın