Press ESC to close

Hamilelikte Yaşanılan Değişimler Nelerdir?

İnsan hayatının başlangıç noktası olan hamilelik, kadın vücudunda gelişen bir serüvendir. Hamilelikte yaşanılan değişimler, ister istemez tüm kadınların vücudunda meydana gelir. Anne adayının vücudunda yeni bir yaşam başladığı için, vücut kendini buna göre dizayn eder. Normalden farklı ya da daha yoğun salgılanan hormonlar, hem fiziksel hem psikolojik değişimler yaşanmasına sebep olur. Tüm bunlar çok doğal ve olağan olsa da, bazen anneye ve çevresine sıkıntı yaşatabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, sabırlı olmak ve anneye mümkün olduğu kadar destek vermektir.

Psikolojik Değişim

Hamilelikte yaşanılan değişimler arasında en yaygını, annelerin psikolojik olarak yorgun ve duygusal hissetmesidir. Hamilelik esnasında vücutta yoğun bir şekilde salgılanan hormonlar, annenin psikolojik değilim yaşamasına yol açar. Bu değişim genellikle annede sıkıntı ve endişeye sebep olur. Nasıl bir anne olacağı, sürece adapte olamadığı ya da eşi tarafından sevilmediği gibi endişeler duyar. Psikolojik değişimin yanında fiziksel değişimler de yaşaması, kendini çirkin ya da yetersiz hissetmesini sağlar. Bu durumda en büyük görev baba adayına düşer. Annenin hala güzel, yaşadığı değişimin çok doğal olduğu gibi sözlerle hem maddi hem manevi destek vermesi çok önemlidir.

Beden Değişimi

Annenin vücudunda büyüyen bebek, bazı değişimler yaşanmasına sebep olur. İnsan vücudu, özellikle kadınlarda, elastik ve esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik esnasında çok rahat bir şekilde genişleyip, doğumdan sonra eski haline dönebilir. Vücutta yaşanan değişim çoğunlukla kilo almak yönünde olur. Annenin hem bebeği hem de artan besin ihtiyacı kilo almasına sebep olur. Bazen ödem sorunuyla da karşılaşılabilir. Doğumdan sonra oluşan süt ihtiyacını karşılamak için de, hamilelikten itibaren süt üretimi başlar. Bu da göğüslerin büyümesine, şişmesine ya da ağrımasına sebep olabilir.

Hamilelikte yaşanılan değişimler

Hormonal Değişim

Hamilelikte yaşanılan değişimler, tamamen hormonlardan kaynaklanır. Vücuttaki hormonlar, hamilelik döneminde yoğun bir şekilde salgılanmaya başlar. Östrojen ve progesteron hormonları, hamileliğin başlamasını ve sağlıklı devam etmesini sağlar. Bebeğin rahime tutunması, sağlıklı gelişmesi ve doğumun kolaylaşması gibi çeşitli durumlara direkt etki eder. Östrojen, bebeğin rahime tutunmasını sağlayan hormondur. Aynı zamanda vücuttaki pigment değerini yükseltir. Bu sebeple göğüs uçlarının koyulaşması veya yüzün çillenmesi gibi etkiler görülür. Progesteron ise hamilelik süresi boyunca kasılmaları önleyerek erken doğum riskini azaltır.

Hamilelik Sonrası Vücuttaki Değişim

Doğum yapmak çok acılı ve sancılı bir olay olsa da, sonunda aylardır beklediğiniz bebeğe kavuşmanın sevinci vardır. Doğumdan sonra vücudunuzda meydana gelen kalıcı ya da geçici bazı değişiklikler vardır. Bunların en başında kilo kaybı gelir. Bebeğin ağırlığı ve doğumla birlikte atılan ödem sayesinde ciddi bir kilo düşüşü görülebilir. Bunun yanında göğüsler de süt verme ihtiyacıyla şişebilir veya hassaslaşabilir. Tüm bunların normal bir süreç olduğu unutmayarak çevrenizin desteğini alabilir, hamilelikte yaşanılan değişimler ve farklı sorunları kolayca atlatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir