Press ESC to close

Hamilelikte Kasılmalar ve Türleri

Heyecan verici bir dönem olan hamilelik, beraberinde getirdiği bazı durumlar sebebiyle anne adayını strese sokar. Hamilelikte kasılmalar, çoğunlukla hormonlar sebebiyle oluşan doğal bir durumdur. Fakat kasılma bir tür doğum habercisi de olduğu için, anne adayları korkup strese kapılır. Hangi kasılmanın ciddi, hangi kasılmanın önemsiz olduğunu anlayabilmek için, gebeliğin hangi döneminde bulunduğu ve kasılma süresi önem taşır. Gebeliğin ilk döneminde oluşan kasılmalar çoğunlukla anne vücudunun bebeğe alışmaya çalışmasından kaynaklanır. Hızla değişmeye başlayan hormonal dengeler, rahmin kasılıp ağrımasına sebep olabilir. Bazı durumlarda annelerin yeteri kadar sıvı almaması sebebiyle de kasılmalar olabilir. Düzenli su tüketerek daha sağlıklı ve rahat bir hamilelik süreci yaşayabilirsiniz.

Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları

Hamilelikte kasılmalar özellikle ilk kez anne olacak kadınlar tarafından telaşla karşılanabilir. Önemsiz ve doğal bir sancı olmasına rağmen doğumun başladığı ya da bebekte bir sorun olduğu düşünülebilir. Braxton hicks adı verilen yalancı kasılmalar, çoğunlukla düzensiz olması sayesinde gerçek kasılmalardan ayrılır. Yalancı kasılmalar hamilelik ilerledikçe çoğalmaya başlar. Bebekle beraber rahim de büyüdüğü için kasılma olması ya da acı hissedilmesi normaldir. Düzenli olmayan ve kısa süren kasılmalar için endişelenmeye gerek yoktur. Gerçek doğum kasılmaları ise, daha uzun süreli ve düzenli aralıklarla meydana gelir. Ayrıca kasıkla beraber sırt, bel ve bacaklara da etki eder. Bu kasılmaları takip ederek doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmalısınız.

Hamilelikte kasılmalar

Kasılma Süreleri

Hamilelikte kasılmalar kaç dakika sürdüğüne dikkat edilerek ciddiye alınır. Genellikle 22 ila 24 haftadan sonra oluşmaya başlayan kasılmalar hakkında en önemli kriter düzenli olmasıdır. Yalancı kasılmalar pek çok farklı etken sebebiyle yaşanabilir. Annenin oturma, yatma pozisyonu, ruh hali gibi etkenler kasılmaya sebep olabilir. Doğum habercisi olan kasılmalar ise ilk etapta yarım saatte bir meydana gelir ve kısa sürer. Rahim ağzı genişledikçe kasılma aralığı da azalır. Doğumun iyice yaklaştığı son evre kasılmalar ise iki dakikada bir oluşur. Genelde bir veya bir buçuk dakika boyunca devam eder ve şiddetli bir hal alır. Bu aşamada doktorunuzla konuşmak ve uygun görürse hastaneye gitmek gerekir.

Erken Doğum İşaretleri

Normal seyrinde ilerleyen bir hamilelik, bazı durumlarda erken doğumla sonuçlanabilir. Erken doğuma sebep olan etkenler bazen anne ya da bebekte bulunan fiziksel sorunlar veya yoğun stres olabilir. Bunu önlemek için düzenli olarak doktor kontrolü yapmanız ve doktor gözetiminde olmanız gerekir. Erken doğuma işaret eden bazı belirtiler de vardır. Bunların en başında kanama ve kasılmalar gelir. 20 ve 37 hafta arasında oluşan kasılmaların düzenli ve sık aralıklarla tekrar etmesi durumunda doktorunuza danışmakta fayda vardır. Hamilelikte kasılmalar rahmin yanı sıra bel ve sırtta da oluşuyor ve basınç hissi bulunuyorsa, erken doğum belirtisi olabilir. Devamlı doktorla iletişimde olup hareketlerinize dikkat ederek doğumu geciktirebilirsiniz.

Hamileyken dikkat etmeniz gereken 13 önemli detay için HAMİLELİKTE ÖNLEM-13 DETAY başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir