Press ESC to close

Yumurtlama Dönemi Hakkında Detaylı Bilgiler

Yumurtlama dönemi, kadınların her ay düzenli olarak yaşadığı, yumurtalıklarda olgunlaşan yumurtanın döllenmek ya da dışarı atılmak üzere fallop tüplerine salınmasıyla meydana gelir. Özellikle gebelik planlayan çiftler için çok önemli bir dönemdir. Bu süre içinde kadının vücudunda bulunan spermlerin yumurtayla buluşup döllenme ihtimali çok daha yüksektir.

Yumurtlamanın hangi günlere denk geldiği kadınların bünyesine ve adet düzenine göre değişiklik gösterir. Yumurtlama dönemi, genel olarak adet dönemi başlangıcından sonraki 5 ya da 6. günde başlar. Hormonlar sebebiyle olgunlaşan yumurta, yumurtalıklardan ayrılarak fallop tüplerine bırakılır. Burada yaklaşık 12 ya da 24 saat boyunca spermle birleşip döllenmeyi bekler. Sperm hücrelerinin ise, 4-5 gün boyunca kadın vücudunda canlı kalabilmesi sebebiyle, cinsel ilişki ve yumurtlama arasında günler olsa bile döllenmenin gerçekleşme ihtimali vardır. Yumurtlama dönemi hesaplamak, oldukça kolay ve basittir.

Kadının iki adet dönemi arasında geçen süreyi doğru tespit etmek, bu konudaki en önemli husustur. Bir sonraki adetten 14 gün önce başlayan yumurtlama, her kadının bünyesine ve adet düzenine göre değişiklik gösterir. 28 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama dönemi, sonraki adetten 14 gün önce başlarken, 30 günde bir adet gören kadının yumurtlaması sonraki adetten 26 gün önce başlar. Bu sebeple gebelik planlayan çiftlerin adet aralıklarını iyi takip etmesi ve bu doğrultuda gebelik planı yapması gerekir.

Belirtileri Nelerdir?

Gebelik için çok önemli ve belirleyici olan yumurtlama dönemi, bazı belirtiler sayesinde kolayca tespit edilebilir. Herkeste aynı belirtileri göstermese ya da fark edilmese bile, gebelik planlayan kişilerin gözlemleyebileceği belirtiler vardır.

  • Servikal mukus da denen vajinal akıntı gelir. Adet dönemi yaklaştıkça artan ve daha kıvamlı bir hal alan vajinal akıntı, yumurta döneminin habercisi olduğu gibi, spermin fallop tüplerinde daha uzun süre canlı kalmasını sağlar.
  • Vücuttaki sıcaklık artışı da yumurtlama döneminin habercisidir. Normal vücut ısısına göre yaklaşık yarım derece artan sıcaklık, bunalma ve terlemeye sebep olmasıyla fark edilebilir.
  • Yumurtanın yumurtalıklardan ayrılması ve tüplere iletilmesi sebebiyle hissedilen ağrı ve kasılma da yaygın belirtilerden biridir.
  • Göğüslerde şişlik ve hassasiyet, kokulara karşı normalden fazla duyarlı olmak ve rahim ağzının açılması gibi belirtiler yumurtlama dönemi habercisi olabilir.
  • İç çamaşırında görülen kahverengi leke ya da küçük kanamalar da yumurtlama belirtisidir. Çoğu zaman adet belirtileriyle karıştırılan bu etkenler, gebelik planlayanlar tarafından bilindiği takdirde yumurtlama dönemi de kolayca tespit edilebilir.

Bunlar yardımıyla tespit etmenin haricinde, doktorunuza danışarak da yumurtlama dönemini belirleyebilirsiniz. Doktorun yapacağı basit bir ultrason muayenesi ve hormon testi sayesinde yumurtlama dönemini tespit etmek çok kolaydır. Doktorla beraber hazırlanan takvim doğrultusunda cinsel ilişki düzeni oluşturabilir ve planlı gebelik uygulayabilirsiniz.

yumurtlama dönemi

Ne Kadar Sürer?

Yumurtlama dönemi, sağlıklı ve doğurgan olan her kadının düzenli olarak yaşadığı bir durumdur. Belirtileri ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin dikkatli bir şekilde gözlemlediği yumurtlama dönemi, genel olarak 5 ya da 6 gün sürer. Sağlıklı bir yumurtanın olgunlaşıp, fallop tüplerine salınma süresi 5 gündür. Fakat yumurtanın sperm ile buluşmak üzere tüplere yol alma ve canlı kalma süresi en fazla 24 saattir. En kesin gebelik ihtimaline zemin oluşturmak için bu süreyi doğru şekilde saptamak gerekir. Tam yumurta salındığı günlerde korunmasız şekilde ilişkiye girmek, gebelik ihtimalini önemli ölçüde artırır. Fakat yine de, spermlerin kadın vücudunda canlı kalma süresi yumurtaya göre daha fazla olduğu için, yumurtayla spermin karşılaşıp döllenme ihtimali de vardır. Bu yüzden, yumurtlama dönemi sadece 24 saat sürer demek yanlış olur. Bu 5 günlük süre boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek gebelik ihtimalini büyük ölçüde artırır.

Yumurtlama dönemini tespit etmek için başvurabileceğiniz çeşitli yollar bulunur. Doktora danışarak ya da vücudunuzu kontrol ederek takvim oluşturabileceğiniz gibi, yumurtlama tespiti yapmak için üretilen özel testler de bulunur. Eczaneden temin edebileceğiniz bu testler, idrarda bulunan hormonları ölçerek yumurtlama döneminde olup olmadığınızı belirler. Bu şekilde çeşitli yollarla yumurtlama dönemini belirleyebilir ve gebeliğinizi kolayca planlayabilirsiniz.

Adet Döngüsü

Adet, sağlıklı bir kadının 9 ya da 12 yaşından menapoz dönemine kadar geçirdiği döneme verilen isimdir. Adet döneminin başlama ve bitiş yaşı kişinin metabolizmasına, yaşadığı iklim ve çevreye göre değişiklik gösterir. Yumurtlamanın başlaması ve adetin düzene girmesi birkaç sene sürebilir ve bu süre içerisinde hem kanama hem de adetler arasındaki sürede dengesizlik olabilir.

Adet dönemi, beyinde başlayarak rahimde biten bir döngüdür. Beyin, çeşitli hormonlar salgılayarak adet döngüsünün başladığı uyarılarını verir. Bu hormonal değişikliklerin ardından yumurtlama dönemi başlar. Rahim duvarı gittikçe kalınlaşır ve vücut kendini gebeliğe hazırlar. Gerekli olgunluğa ulaşan yumurtalar fallop tüpüne doğru salınır ve çatlayarak ovulasyon adı verilen evreye gelir. Bu esnada vücuda sperm girip yumurtayla karşılaşması halinde döllenme meydana gelir ve gebeliğin temelleri atılır.

Döllenme olmadığı durumda ise, salgılanan hormon miktarı yavaş yavaş azalır ve rahim duvarı eski kalınlığına döner. Bu süreçten arta kalan döküntü ve yumurtalar, kanama yoluyla dışarı atılır. Bu kanama, adet kanaması ya da regl denen süreçtir. Kanama süresi de kişinin bünyesine göre değişiklik gösterir ve çoğunlukla 3 veya 7 gün arasında sürer. Adet döngüsü, bir adetin ilk gününden, sonraki adetin ilk gününe kadar olan sürece verilen isimdir. Her kadının bünyesine göre farklılık göstermekle birlikte, genel olarak 21 ve 35 gün sürer. Gebeliğin belirleyicisi olan yumurtlama dönemi de bu süreç içinde gerçekleşir.

Hamilelik ile alakalı diğer yazılara ulaşmak için buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir