Doğumun başladığını nasıl anlarız? Bu herkes için aynı sıra ve süre içerisinde gerçekleşmez. Her gebenin doğum başlangıç belirtileri farklı olabilir.
Doğumun başladığını işaretleyen belirtiler vardır.
- Nişan gelmesi
- Amniyotik sıvı gelmesi-
- Kasılmalar ve ağrı
NİŞAN GELMESİ NEDİR?
Rahim ağzı hamilelik süresi boyunca kapalıdır. Hamilelik boyunca rahmi ve bebeği dış etmenlerden koruyan nişan bulunduğu yerde tıkaç görevi görür. Rahimde kasılmaların başlaması ile bu tıkaç dışarı atılır. Anne adayı bunu akıntı olarak fark eder. Bu tıkaç (nişan) hafif pembemsi ancak tam anlamı ile kanlı bir yapıda değildir. Nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmek şart değildir. Fakat bu durum mutlaka hekime bildirilmelidir.
AMNİYOTİK SIVI (SUYUN) GELMESİ NEDİR?
Bebek anne karnındaki gelişimini hamilelik boyunca bu sıvı içerisinde geçirir. Bu sıvı bebeği dış etmenlerden korur. Bebek anne karnında bu sıvıyı içerek gelişir. Doğum kasılmaları güçlendiğinde bu sıvı oluşan baskı ve basınç sebebiyle dışarı atılır. Halk arasında suyun gelmesi olarak bilinen bu durum gerçekleştiğinde mutlaka hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekir.
KASILMALAR VE AĞRI
Doğumun başladığını en net gösteren etmenlerden biri de kasılmalardır. Başlangıçta hafif ve seyrek olan bu kasılmalar karnın sertleşmesi ve kasılmaların sıklaşması ile belirli bir düzene girer. Bununla birlikte rahim açılmaya başlar ve doğum anı yaklaşır. Doğum sancıları başladığında mutlaka sürenin ne aralıklarla başlayıp bittiğini takip etmek gerekir. Nefes egzersizleri bu aşamada oldukça faydalı olacaktır. Kasılmalar 4-5dakika ara ile geliyor ise mutlaka doktorunuz ile iletişime geçip hastaneye gitmenizi tavsiye ediyoruz. Anne adaylarını en ürküten bir diğer konu da ne zaman hastaneye gitmeliyim? ‘dir. Bu konuya da açıklık getirmek gerekirse kısaca şöyle özetleyebiliriz. Eğer kasılmaların sıklığı ve şiddeti düzensiz ise, İstirahat ile geçiyor ise, Regl sancısı gibi bel ağrıları takip edilmelidir. Fakat bunlar acil hastaneye gitmenizi gerektirmeyen belirtilerdir.
Peki gerçek belirtiler nelerdir?
Kasılmalar düzenli ise, İstirahat ile geçmiyor sürekli devam ediyor ise, Bel kısmında olan ağrıya kasık ve karın ağrısı eşlik ediyor ise Bunların yanında nişan , suyun gelmesi durumu da eklenir ise (eklenmemesi de mümkündür) mutlaka doktorunuz ile haberleşip hastaneye gitmeniz gerekir. Hekiminiz ile haberleşip takip etmenizi önerdi ve bekleme başladı bu durumda neler yapılabilir biraz da bunlardan bahsedelim.
-Ilık bir duş sizi rahatlatacaktır. Fakat çok uzun kalmanızı önermeyiz duş anında suyunuzun geldiğini hissetmeyebilirsiniz.
-Uzanabilir, dinlenebilirsiniz.
-Masaj tekniklerini yapabilirsiniz.
-Hastane hazırlıklarınızın üzerinden son bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz
.-Bol bol nefes egzersizi yapabilirsiniz.
Neler Yapılmamalıdır?
-Aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır.
-Çok aşırı su içilmemelidir. ( Kusmaya sebep olabilir.)
-Sıcak- soğuk kompres gibi yöntemler uygulanmamalıdır.
-Açılmayı hızlandıracak riskli egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Her doğumun kendine özel olduğunu lütfen unutmayalım. Tüm bu bilgilerin yanında doğum öncesi eğitimleriniz almış olmak size bu süreci yönetmekte yardımcı olacaktır. İmkanınız varise bir doula ile çalışmak da bu süreçte sizi rahatlatacaktır. Bebeğinize sağlıkla kavuşmanız dileği ile…
Yazarımız Doula Sinem Uzan’ın diğer yazılarını görmek için linke tıklayabilirsiniz. https://www.beybida.com/doula-nedir/
Bir yanıt yazın