Bebeğinizin iştahı mı yok? Yürümeye başlayan çocuğunuzu düzgün yemeye ve iştah kaybı sorununun üstesinden gelmeye teşvik etmenin bazı yolları!
- Yemek zamanını ilginç kılın: Yemek zamanları büyüyen çocuklar için önemli sosyal zamanlardır. İlginç renk ve şekillerde farklı yiyecekler hazırlayın.
- Seçim özgürlüğü verin: Çocuğun yiyeceklerini ve porsiyon boyutlarını seçmesine izin verin. Sevdikleri yiyeceklerle başlayabilir ve sevmedikleri yiyeceklere yavaş yavaş geçebilirsiniz.
- Küçük porsiyonlara sık sık servis yapın: Çocukların mideleri yetişkinlerden daha küçüktür ve düşük gıda alımına eğilimlidir. Daha az ama büyük öğünlerden ziyade günde beş ila altı küçük öğün vermeye özen gösterin.
- Sağlıklı atıştırmalıklar sağlayın: Bir bebeğin yemekler arasında yemek yemesini önlemek zor olabilir. Yürümeye başlayan çocuk büyüme hızına maruz kaldığında aperatifler yükselebilir. Bu gibi durumlarda, taze meyveler, sebze salatası veya haşlanmış sebze parçaları gibi sağlıklı yiyecekler verin.
- Su içmelerini sağlayın: Çocuğunuz yemek arasında susarsa, o zaman su verin.
- Tam yağlı süt verin: Bir yürümeye başlayan çocuk az yağlı sütle karşılaştırıldığında daha fazla besin içerdiğinden tam yağlı süt içermelidir. Yemekler arasında bir bardak tam yağlı süt verin, böylece bebeğin karnı yemek saatine kadar dolu kalır.
- Zorla beslemeyin: Yürümeye başlayan çocuğu tabaklarındaki tüm yiyecekleri bitirmeye zorlamak, yemeğe olan ilgisini yitirmesine neden olabilir. Bunun yerine, tüketebilecekleri yiyecek miktarını servis edin.
- Menüyü değiştirmeye devam edin: Bebeğinize sürekli aynı yiyecekleri vermeyin. Menünün çeşitlendirilmesi gerekir. Bebeğinizin de bir damak zevki olduğunu unutmayın.
- Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının: Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi cihazları bebeğiniz yemek yerken kesinlikle önüne koymayın. Dikkatini dağıtacak her şeyden uzak tutun. Yemek zamanı, tüm ailenin rahatlayabileceği ve yiyebileceği sessiz bir zaman olmalıdır. Ayrıca, çocuğunuza aceleyle yemek yerine sakin bir şekilde küçük ısırıklarda yiyecek almayı öğretin.
- Yeni yiyecekler tanıtın: Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun sevdiği yiyecekler varsa, diğer benzer yiyecekleri tanıtmayı deneyin.
- Tamamlayıcı yiyecekleri birleştirin: Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun sevmediği yiyecekleri sevdikleri yiyeceklerle servis yapın. Örneğin, yürümeye başlayan çocuğunuz havuçtan hoşlanmıyorsa, patates püresi ile karıştırın. Brokoli daha ilginç hale getirmek için peynirle pişirilebilir.
Ayrıca yürümeye başlayan çocuğa yemek hazırlarken izlemesine izin verebilirsiniz. Bebeklerin sebzeleri sepetten çıkarmak veya meyveleri yıkamak gibi kendi rollerini oynamasına izin verin.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar Için Ne Kadar Yiyecek Yeterlidir?
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ihtiyaç duyacağı gıda miktarı hakkında aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.
- Yeni yürümeye başlayan çocuklar yemek başına yaklaşık bir fincanın dörtte üçü yemek vermek gerekir. Günde üç ila dört öğün olmalıdır.
- Yemekler arasında bir ile iki atıştırmalık ekleyebilirsiniz.
- Yürümeye başlayan çocuk desteksiz yürümeye başladıktan sonra günde dört ila beş küçük öğün ve her öğünün arasında iki atıştırmalık servis edebilirsiniz.
- Günde bir ile iki bardak süt servis edin.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yaşlarına ve sağlık durumlarına bağlı olarak günde 1.000 ila 1.400 kaloriye ihtiyaç duyabilirler. Herhangi bir beslenme eksikliğini önlemek için çocuğunuzun ne kadar yemesi gerektiğini belirlemek için beslenme uzmanınızla veya doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
Meyveler, haşlanmış sebzeler ve düşük şeker ve yağ içeren pişmiş ürünler gibi ev yapımı atıştırmalıklara sadık kalın. Asla yürümeye başlayan bebeğinize karbonatlı içecekler ve enerji içecekleri vermeyin çünkü fazla şeker ve potansiyel olarak zararlı bileşikler içerirler.
Bir Yürümeye Başlayan Çocuk Yemeyi Reddederse Kaçınılması Gereken Şeyler
Bir çocuğun iştah kaybı sorunu için aşağıdaki yöntemlere başvurmayın.Hasta olmadıkça yürümeye başlayan kaşıkla besleyin. Her zaman bir yürümeye başlayan çocuğu kendilerini yemeye teşvik edin.
- Bir şey yemek istemiyorlarsa azarlayıp cezalandırmayın.
- Fazla şekerli atıştırmalıklar sunmayın.
- Çocuğunuz yemeklerini bitirmediyse sandalyesinde oturmaya zorlamayın. Yemek yeme saatini ceza olarak algılar.
Küçük çocuklarda iştah kaybı ile ilgili endişeleriniz için profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Çocuklarınız İçin Yapabileceğiniz Şekilli Yemekler
Beybi Gurme kategorisindeki birbirinden güzel tarifleri gördünüz mü?
Bir yanıt yazın