Eğer henüz bir çocuğunuz yoksa ya da bir çocuğunuz varsa, en azından bir kez çocuğunuzun gözlerinin hangi renkte olacağını merak etmiş olmalısınız. Bebek göz rengi kimden miras kalır?
Artık bunu merak etmenize gerek yok.
Bebeğiniz Hangi Genleri Devralacak?
Bebek Göz Renk Kartelası
Göz rengi, her iki ebeveynin de genlerinin eşleştirilmesiyle belirlenen fiziksel bir özelliktir. Bebek, göz rengi genetik materyallerinin % 50’sini ebeveynlerinin her birinden miras alır. Genler, aleller adı verilen alternatif formlar vermek için mutasyona uğrarlar ve her alel diğerinden biraz farklıdır. Her bir alel kahverengi, yeşil veya mavi veren göz renginden sorumlu üç çift alel vardır. Kahverengi alel yeşil ve maviye hakimdir; yeşil maviye hakim, mavi resesiftir.
Yenidoğanın göz rengi hem ebeveynlerin göz rengine hem de alellerin baskın mı yoksa resesif mi olduğuna bağlıdır. Çocuk ebeveynlerden iki baskın alel alabilir, biri baskın bir resesif veya iki resesif alel.
- Çocuğun bir ebeveynden çekinik bir alel (mavi) ve diğer ebeveynden baskın bir alel (kahverengi) alması durumunda kahverengi gözleri olacaktır.
- Bebek mavisi gözleri, her iki ebeveynden de mavi alel alıp almamasına bağlıdır. Mavi çekinik olduğundan ve baskın bir alel olmadığından çocuğun mavi gözleri olacaktır.
- Çocuk hem ebeveynlerden hem de bir yeşil ve bir mavi alelden yeşil alel alırsa yeşil gözlere sahip olacaktır.
Bebeklerin çoğu mavi gözlerle doğar çünkü yenidoğan pigment melanini üretmek için zaman alır. Üç yaşına kadar bebeğin gözlerinin tam rengini belirleyemezsiniz.
Göz Rengini Ne Belirler?
- Homozigot ve Heterozigot
İnsanların her genin iki kopyası vardır. Biri anneden, diğeri babadan miras alınır. Homozigot, iki kopyanın eşleştiği veya baskın olduğu (BB gibi iki büyük harfle gösterilir) ve heterozigot, genin iki kopyasının farklı veya resesif (iki küçük harfle, bb ile gösterilir) anlamına gelir. - Baskın Göz Rengi
Kahverengi ve yeşil baskın göz renkleridir. Her iki ebeveynin de aynı renkli gözleri varsa, bebeğin% 75 ila 95 oranında kahverengi veya yeşil göz alma şansı vardır. - Resesif Göz Rengi
Mavi resesif bir göz rengidir. Her iki ebeveynin de kahverengi gözleri varsa, bir bebeğin mavi gözleri olması pek olası değildir. - Genotip
Genotip, belirli bir özellik için, bu durumda göz rengi olan gen kombinasyonudur. Anne ve babanın genotipi çocukların göz rengini belirleyecektir.
Bebeğinizin Gözleri Mavi Kalır Mı?
Yeni doğan bebeklerin çoğunda zamanla renk değiştirebilen mavi gözler vardır. Her iki ebeveyn de çekinik mavi genlerini çocuğa geçirirse gözler mavi kalır. Aksi takdirde, bebeğin göz rengi yaşlandıkça kalıcı renge (kahverengi, yeşil veya başka bir renk) dönüşür. Doğum sırasında, melanin pigmenti eksikliği vardır, ancak zamanla iris, gözlere gerçek renklerini vermek için melanin üretmeye başlar. Bebeğin gerçek göz renginin yüzeye çıkması yaklaşık altı aydan bir yıla kadar sürer.
Kafkas kökenli bebeklerin çoğu doğduğunda koyu mavi gözlere sahiptir. Bununla birlikte, kahverengi, yeşil, mavi veya fındık gibi orijinal renk zamanla belirlenecektir. Çocuk ışığa maruz kaldığında gerçek göz rengini alacaktır ve ışığın miktarına ve kırınımına bağlıdır.
Aynı şekilde, Asya ve Afrika kökenli bebeklerin doğum sırasında kahverengi veya koyu gri renkleri vardır. Zamanla siyaha veya gerçek kahverengiye döner.
- Doğum sırasında, bebek göz rengi hafiftir, çünkü yeni doğan bebeklerin hücreleri koyulaştıran aktif melaninleri yoktur.
- Bebeğiniz 6 aylık olduğunda göz rengi değişmeye başlar.
- Yavaş yavaş, göz rengi genetik kalıtıma göre farklı bir gölge alır. Bu değişiklik altı aylıkken başlar.
- Üç yaşına kadar, çocuklar daha fazla değişmeyen kesin bir göz rengine sahiptir.
Bebek Göz Renginin Yorumlanması
- Her iki ebeveynin de mavi gözleri varsa, bebeğin mavi gözlere sahip olma olasılığı % 99’dur.
- Her iki ebeveynin de kahverengi gözleri varsa, bebeğin kahverengi gözlere sahip olma olasılığı % 75’dir.
- Her iki ebeveynin de yeşil gözleri varsa, bebeğin de yeşil gözlere sahip olma olasılığı % 99’dur.
- Her iki ebeveynin de ela gözleri varsa, bebeğin de ela gözlü olma olasılığı % 99’dur.
- Ela gözler bir gizemini hala koruyor. Bebek göz rengi, çocuğunuzun ela gözlere sahip olma olasılığını doğru bir şekilde tahmin edemez, çünkü bu göz rengi genellikle kahverengi, yeşil ve kehribar renklerin bir karışımıdır.
S. Waardenburg Sendromu Nedir?
Bebeklerin bir gözü kahverengi, diğer gözü mavi gibi doğduğu durumlar vardır. Waardenburg sendromu adı verilen tıbbi bir durumdan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bu nadir görülen bir genetik bozukluktur. Bu gibi durumlarda, bir göz doktoruna danışmanız önemlidir.
Yenidoğanın göz rengindeki değişikliklerin arkasındaki doğru nedenleri bulmak için çalışmalar devam etmektedir.
S. Heterokromi Nedir?
- Heterokromi, irisi etkileyen genetik veya edinsel bir göz rahatsızlığıdır. Bu duruma sahip bebek iki göz rengine, yani farklı renklere sahip gözlere sahip olur.
- Tam heterokromide, her irisin farklı bir rengi vardır. Çoğunlukla biri mavi diğeri kahverengidir.
- Sektörel (kısmi) heterokromya, irisin sadece bir bölümünün farklı bir renge sahip olduğu yerdir.
- Merkezi heterokromya, iç halkanın dış halkadan farklı bir rengi olduğu zamandır.
- Genetik heterokromya otozomal dominant bir durumdur. Çocuğun durumu kalıtım yoluyla alma konusunda% 50 ve çocuğuna geçme şansı% 50’dir.
- Edinilmiş heterokrominin nedenleri arasında glokom, inflamasyon, Waardenburg sendromu, nörofibromatoz, yaralanma ve hastalıklar bulunur. Olguların çoğu iyi huylu ve konjenitaldir.
- Genetik ise heterokrominin tedavisi yoktur. Ancak, altta yatan bir durumdan (edinilmiş) kaynaklanıyorsa, bu durumun tedavi edilmesi gerekir.
- Bazı edinilmiş heterokromya vakaları ömrünü kısaltabilir.
Bir yanıt yazın