Press ESC to close

Karın Boyut Tablosu ve Şekli

Gebelik göbeği anne adayları için oldukça önemlidir. Bazı anne adayları göbeklerinin diğer annelerin göbeklerinden daha küçük ya da büyükse endişelenmeye başlar. Peki gerçekten endişelenmeli misiniz? Göbeğinizin normal şartlarda büyüdüğünü nasıl anlarsınız? Karın boyut tablosu ile öğrenebilirsiniz.

 

Gebelikte Göbek Boyutu Gerçekten Önemli Mi?

Karnınız büyük, küçük, sivri, yuvarlak veya yüksek olabilir. Ancak yine de hamileliği etkilemeyebilir. Bazı insanlar bebeğin cinsiyetini, sağlığını hamile annenin karnınıza bakarak tahmin etmeye çalışabilir, ancak doktorunuzdan veya ebenizden başka kimsenin söylediği hakkında endişelenmemelisiniz.

Göbek Boyunuz Bebeğin Cinsiyetini Ve Boyutunu Belirliyor Mu?

Göbek büyüklüğü ve şekli, bebeğin boyutunu ve cinsiyetini belirlemez. Büyük bir göbek fazla vücut ağırlığına veya amniyotik sıvıya bağlı olabilirken, küçük bir göbek ise ilk hamilelik ya da daha az amniyotik sıvıya bağlı olabilir. Karnın büyüklüğünün bebeğin cinsiyeti ile ilgisi kesinlikle yoktur.

Göbek Boyutu Hamilelik Evresiyle İlişkili mi?

Göbeğin boyutu hamilelik evresinin bir göstergesi olmayabilir. Hamileliğin farklı aşamalarında göbek büyüklüğü, vücut tipi ve büyüklüğüne bağlı olarak bir kadından diğerine oldukça farklılık gösterir. Göbek boyutundan bağımsız olarak, hamilelik sırasında aşırı kilolu veya düşük kilolu olmak bebeğin büyümesini etkileyebileceğinden sağlıklı kilo almak gerekir.

Göbek büyüklüğü birkaç faktöre bağlı olabilir.

Göbek Boyutunuzu Hangi Faktörler Belirliyor?

Aşağıdaki faktörler karnın boyutunu ve şeklini belirleyebilir:

  1. İlk hamilelik: İlk hamilelik ise, karın kasları daha önce gerilmediğinden daha kompakt bir yumruya benzeyebilir. Bebeğinizi tutan kaslar daha sıkı olur. Ayrıca, yuvarlaklık muhtemelen ikinci veya sonraki hamileliklerinizden daha küçük olacaktır.
  • İkinci veya sonraki hamilelik: İlk hamilelik karın kaslarınızı gerebilir ve oldukça esnek hale getirebilir.  Sporcu olmadığınız sürece, kaslarınız orijinal şeklini geri kazanamayabilir. Yani, öncekinden daha büyük olduğunu fark edebilirsiniz. Yine, bu bebeğinizin daha büyük olacağı anlamına gelmez.
  • Amniyotik sıvı hacmi: Hamilelik boyunca amniyotik sıvı indeksi değişmeye devam eder. Normal bir gebelikte amniyotik sıvının ortalama indeksi ikinci trimesterde daha fazla iken, üçüncü trimesterde nispeten daha azdır. Bu sıvının üretimine dayanarak, bebeğinizin büyüklüğüne göre, karnınız küçük veya büyük görünebilir.
  • Bebeğin pozisyonlarındaki değişim: İkinci üç aylık dönemden itibaren bebek aktif hale gelebilir ve karın içinde hareket etmeye başlayabilir. Bu, karnınızın şeklini ve boyutunu değiştirebilir. Örneğin, bebeğiniz bazen bir taraftan diğerine hareket edebilir, karın şeklini biraz değiştirebilir.

Hamileliğin son aşamasında, kafa genellikle pelvise doğru hareket ederek karın altta daha büyük görünmesini sağlar. Bu, bebeğin pozisyonunun göbek boyutunu ve şeklini etkileyebileceği anlamına gelir.

  • Annenin boyu: Daha uzun kadınlar daha uzun bir gövdeye sahiptir, bu da bebeğin büyümesi için daha fazla alan sağlar. Böylece, bebek büyürken, göbek dışarı doğru değil yukarı doğru büyür. Öte yandan, daha kısa kadınlar daha az alana sahip olacak ve bebekleri yukarı değil, dışarı doğru itecektir.

Ardından, hamilelik sırasında ortalama karın boyut tablosu grafiğini veriyoruz.

Gebelik Göbek Ölçü Tablosu

Bu grafik, bebek büyüdükçe karnınızda fark edebileceğiniz değişiklikleri göstermektedir. Aşağıdaki karın boyut tablosu yaklaşık bir grafiktir ve ölçümler, değişiklikler bir kadından diğerine değişebilir.

AY / HAFTAGÖBEK BÜYÜKLÜĞÜ / FETAL GELİŞİM
İlk ay (1-4. Hafta)Göbek boyutunda değişiklik yokFetus hemen hemen ¼ inç büyüklüğündedir
İkinci ay (5-8. Hafta)Sert bir göbek, göbek boyutunda çok fazla fark yok.Fetusun boyutu yaklaşık bir inç
Üçüncü ay (hafta 9-13)Altta küçük bir yumru görünmeye başlarFetus yaklaşık dört inç
Dördüncü ay (14-17. Haftalar)Göbek büyür ve fark edilirFetus yaklaşık altı inç
Beşinci ay (18-21. Hafta)Göbeğin şekli değişebilir. Bazıları yüksek, bazıları düşük ve bazıları ortada şişkinBebek yaklaşık on inç büyüyebilir
Altıncı ay (22-26 hafta)Göbek iki kat büyür ve bir basketbol yopuna benzerBebek yaklaşık 12 inç büyür
Yedinci ay (27-30 hafta)Bebeğin büyümesi yavaşlar ve göbek büyüklüğü sabit olabilir veya artabilirBebek şimdi yaklaşık 14 inç
Sekizinci ay (31-35. Hafta)Göbek boyutu aynı, ancak daha büyük görünüyor.Bebek 18 inç’e kadar büyüyecek.
Dokuzuncu ay (36-40 hafta)Göbek kıvrımlı ve daha büyük görünüyorBebek yaklaşık 18-20 inç olurdu

Yukarıdaki değişiklikleri fark etmezseniz, panik yapmayın veya bir şeyin yanlış olduğunu varsaymayın. Göbeğin şekli veya büyüklüğü konusunda endişeleriniz varsa ebeye veya doktora danışın.

Karın Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamile kadınların karınlarıyla ilgili ortak endişelerinden bazıları burada belirtilmiştir:

  1. Küçük göbek: Küçük bir göbeğiniz varsa ve doktorunuz veya ebeniz normal olduğunu söylüyorsa, endişelenmenize gerek yoktur. Küçük bir göbeğin ilgili nedenlerinden biri oligohidramnios veya düşük amniyotik sıvı olabilir. Durum bir ultrason ile teşhis edilebilir ve doktor, kapsamı ve tıbbi geçmişiniz gibi faktörlere dayanan bir tedavi önerebilir.
  • Büyük karın: Karnınız hızla büyüyorsa, kontrol için doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz. Genellikle, önceki hamileliğiniz veya diğer faktörlerden dolayı normal olabilir. Alışılmadık derecede büyük bir göbeğin ilgili nedenlerinden biri, polihidramnios veya doktorunuz tarafından teşhis edilecek ve uygun şekilde işlenecek yüksek miktarda amniyotik sıvı olabilir.
  • Yüksek göbek: Güçlü karın kaslarına sahip olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca, uzun boylu olmanız ve çoğu durumda, doktorunuz veya ebeniz tarafından aksi teşhis edilmedikçe yüksek bir gebelik karnının normal kabul edilmesi olabilir. Bununla birlikte, doktorunuzun göbek büyüklüğünü düzenli olarak izlediğinden emin olun.
  • Düşük göbek: Düşük göbekle, bebek her an çıkmaya hazır gibi görünebilir, ancak normalde durum böyle değildir. Düşük bir karın taşımak rahatsızlığa, belde baskıya ve pelvik ağrıya neden olabilir, ancak endişe nedeni değildir.
  • Geniş karın: Bebeğin yan yana pozisyonda olduğu, enine yalan olarak adlandırılan bir durum olduğu anlamına gelir. Bebeğin doğum anında başını aşağı çevirmemesi bir sorun olabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir