Press ESC to close

4 Aylık Bebeğiniz İçin En İyi 9 Gıda Fikirleri

Bebeğiniz anne sütüne ilgisizlik belirtileri mi gösteriyor? Ne ile besleyeceğiniz konusunda kafanız mı karıştı?  Gıda fikirleri mi öğrenmek istiyorsunuz? Bu yazı soru işaretlerini yok edecek.

Dört ay sonra, bebeğinizin öncekinden daha aktif hale geldiğini fark edeceksiniz. Çevresini keşfetmeye istekli olacak. Ayrıca midesi de büyüyor. Bu, beslenmesine katı yiyecekler ekleyebileceğiniz anlamına gelir.

Bebeğiniz Katı Gıdalar İçin Hazır Mı?

Bebeğiniz süt ile beslendikten sonra memnun olmuyorsa, muhtemelen onu katı yiyeceklerle tanıştırmanın zamanı gelmiştir. Bebeğinizin yemekle ilgilenip ilgilenmediğine bakın.  Katı yiyecekler yemek için çocuğunuzun iyi bir boyun-kafa kontrolüne ihtiyacı vardır. Yemeğini verimli bir şekilde yutmasını sağlaması için oturma pozisyonunu iyi ayarlamanız gerekir.

En İyi 10 Gıda Fikirleri

İşte katı yiyeceklere yolculuğuna başlarken 4 aylık bebek maması için en iyi 10 fikir.

1.Bebek Tahıllı Mamalar:

Bebek tahıllı mamalar, bebekler için en çok tavsiye edilen ilk besindir. Anne sütü ile hazırlamakta fayda var. İlk 6 ay anne sütü ile beslenmesi bir bebeğin bağışıklık sistemini oldukça iyi duruma getirir. Tahıl ayrıca en az alerjenik gıdalardan biridir ve 4 aylık bebekler için uygundur. Özellikle ailede Çölyak hastalıkları veya alerji öykünüz varsa glütensiz tahıl verin. Buğday, arpa ve çavdar gevreği, gluten içerdikleri için bebekler için uygun olmayabilir. Pirinç ve yulaf ezmesi, tahılın en az alerjenik çeşitleridir.

2. Avokado:

Bebeğiniz için eksiksiz ve lezzetli bir yemek servis etmek istiyorsanız, ona avokado servis edebilirsiniz. Avokadonun iç kısmını kaşık yardımı ile alıp robota atın. Püre haline getirin. Anne sütü ya da formül süt ile karıştırıp bebeğinize verin.

3. Muz:

Gıda fikirleri arasında muz da vardır. Doğanın en mükemmel yiyeceklerinden biri olarak kabul edilir. Bebekler onları doğal tatlı olduğu için sever. Ayrıca, muz lif bakımından zengindir. Bu yüzden sindirim sisteminin hareket etmesini sağlar. Muzu püre haline getirip anne sütü ya da formül süt ile karıştırıp öyle verebilirsiniz.

4. Balkabağı:

Balkabağı yumuşak bir dokuya sahiptir. Bu da bebeğin damağı için idealdir. Balkabağını küçük küçük doğrayıp fırına atın. 180 derecede yumuşayana kadar fırında pişirin. Daha sonra çıkarın ve yumuşak kısımlarını ayırın. Anne sütü ya da formül süt ile karıştırıp bebeğinize verin.

5. Havuç:

Havuç, bebek maması için mükemmel bir seçimdir. Havuçları temizleyin, kabuklarını soyun. Küçük küçük kesip fırında pişirin. Yumuşayınca fırından çıkarın. Ezip süt ya da formül süt ile birleştirip bebeğinize verebilirsiniz.

6. Elma:

Doktorunuzun onayı ile bebeğinize pişmiş elma verebilirsiniz. Elmayı soyun ve dilimleyin ve yumuşayana kadar kaynatın veya buharda pişirin. Elmayı sadece yumuşayana kadar pişirmek, tüm besin maddelerinin korunmasını sağlayacaktır. Bir blender veya mutfak robotuna aktarın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Tam püre halinde değil biraz daha sulu olmasına özen gösterin. Anne sütü ya da formül süt ile karıştırıp bebeğinize verebilirsiniz.

7. Armut:

Armut, ilk yiyecek olarak verilmesi en güvenli yiyeceklerden biridir. Armutun alerjik reaksiyonları nadirdir. Ayrıca, düşük asitlik seviyesine sahiptir. Buharda haşlanmış armut püresi ve bebeğin tahılına ekleyip verebilirsiniz.

8. Süt:

Bu aşamada anne sütü bebeğinize tam beslenme sağlayacaktır. Anne sütünü veya formülü 12 aylık olana kadar değiştirmeyi ya da vermemeyi düşünmeyin. Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, çocuğunuza 2 yaşına kadar asla az yağlı veya yağsız süt ürünleri vermeyin. 4 aylık bebek maması sütle son derece lezzetlidir.

9. Bezelye:

Bezelyeleri 6 dakika boyunca buharda pişirin ve bir mutfak robotunda püre haline getirin. Kabukları atmak için bir elek kullanarak süzün. Bezelye püresi soğutulduktan sonra katılaşabilir. Isıtırken az miktarda formül süt veya anne sütü ilave edin.

İpuçları:

  • Bir bebeğin karnı yumruğunun büyüklüğüdür. Bebeğinizin bir yemeği bitirmesini beklemeyin. Muhtemelen ona verdiğiniz gıdanın sadece bir çorba kaşığı kısmını yiyecektir.
  • Dört gün boyunca bebeğe bir yemek verin. İstememezlik ve alerji belirtilerini öğrenmenize yardımcı olur. Bebeğiniz çeşitli yiyecekleri deneyene kadar bu işlemi uygulayın.
  • Bebeğinizi çiğneyebilmesi için daima pişmiş sebzeler verin. Yiyeceklerin bebek tarafından sindirilmesini kolaylaştırır.
  • Kaşığı bebeğinizin dudaklarının yakınına koyun ve tadına ve koklamasına izin verin. Eğer bebeğiniz ilk kaşığı reddederse şaşırmayın. Birkaç dakika bekleyin ve tekrar deneyin.
  • Bebek mamasına tuz veya biber eklemeyin.
  • Bebeğiniz katı yiyeceklere alıştıkça püreyi daha az akıcı hale getirin. Yiyecekleri püre yapmak yerine ezebilirsiniz.

Unutmayın, bebeğinizin daha fazla yemek yemesine acele etmeyin. Bebeğiniz diğer yiyeceklere ilgisiz görünüyorsa, başını çeviriyorsa veya tükürüyorsa, yeni yeme alışkanlığına alışması için birkaç gün daha verin. 

Yukarıda verilen gıda fikirleri bebeğinizin beslenmesine yardımcı olacak. Özellikle anne sütünü bebeklerin yediklerine ilave edin. Anne sütü ile alakalı Anne Sütü Mucizesi yazımızı okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir