2 yaşına az kalan 22 aylık bebek bir önceki aylara göre aşırı hareketli ve başına buyruk olacaktır. Ebeveynler olarak sabırlı olmak çok önemlidir. Çünkü keşfetme dürtüleri bu aylardan sonra daha da fazlalaşacak. Fiziksel, beyinsel, sosyal alanlarda gelişimleri hızlı bir şekilde devam ediyor olacak.
Fiziksel Gelişim
22 aylık kız bebek ortalama kilo 11.3 kg’dır. Ortalama boy ise 85.5 cm’dir. Erkek bebeklerde ortalama kilo 12 kg’dır. Ortalama boy ise 86,9 cm’dir.
Beslenme
Bebekler büyüdükçe damak zevkleri de farklılaşacaktır. Sevdiği ve sevmediği yemekler olacak, burun kıvıracak ya da aşırı sevecektir. 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak beslenme düzeni olması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar anne sütünü destekliyor. Bebeğinize anne sütü vermeye devam edebilirsiniz.
Eğer alerji faktörü yoksa bebeğinize farklı gıdalar verebilirsiniz. Fakat minik minik vermeniz ve alerjisi var mı diye kontrol etmeniz gerekiyor.
İnce Motor Gelişimi
22 aylık bebek ince motor ve kaba motor becerilerinin bir kısmını tamamlamış olur. Zıplama, çatal kaşık kullanımı, kalemle karalama yapma, kaşık-çatal kullanma, blokları daha fazla üst üste koyma, ellerini yıkama ve yardımla dişlerini fırçalama gibi becerileri daha iyi hale gelmiştir.
İnce motor gelişimi etkinliği için buraya tıklayabilir, bebeğinizin motor gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Zeka Gelişimi
22 aylık bebek artık neden sonuç ilişkisi kurabilir. Hafızasında olayları, yaşanılanları hatırlar. Mesela yere düşüp kırılan bir oyuncağın neden kırıldığına dair artık bilgisi vardır. Küçük parçalı puzzle yapabilir. Artık bir birey olma yolundadır. Sevdiği ve sevmediği şeyler hakkında daha çok bilince sahiptir.
Bebeğinize zeka geliştirici oyuncaklar almanızda fayda var. Birlikte yapacağınız aktiviteler hem sosyal hem de zeka gelişimi açısından önemlidir. ”Bebeğime nasıl oyuncaklar almalıyım?” diye sorarsanız buraya tıklayarak oyuncaklara ulaşabilirsiniz.
Bu dönemde bebekler taklit etme gibi bir özellik gösterir. Günlük hayatınızdan alıntılar yapabilir. Ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri bebeğinizin yanında konuşmalarına ve davranışlarınıza dikkat etmeniz. Çünkü alıcı pozisyondadır ve sizi rol model olarak kabul etmeye başlar.
Bebeğinizi bu dönemde kısıtlamayın. Odadan çıkarken ışığı kapatmak istiyorsa buna izin verin. Masaya çatak kaşık koymak istiyorsa ona yardım ederek masaya koymasına izin verin. Kısıtlamalar bebeğinizin özgüvenini zedeler.
Bir yanıt yazın