2 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğin kasları biraz daha güçlenmiş olur. Sırt üstü veya yüzüstü yatarken başını sağa sola çevirebilir. Kollarının üzerinde yüzüstü yatar pozisyondayken başını dik tutmaya başlar. Görebildiği alandaki hareketli ve hareketsiz nesneleri inceler. Sesleri fark edip tepkiler verebilir
. Bebekle göz teması kurmak oldukça önemlidir. Emzirirken, oyun oynarken ve ihtiyaçlarını karşılarken gözlerinin içine bakmak bebeğin sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. İleride konuşmanın alt yapısını oluşturacak -o, -u seslerini çıkarmaya başlayabilir.
2. Ayda beslenme yalnızca anne sütü veya formül mama ile devam etmelidir. Ağız ve çene kasları kuvvetlendiği için memede daha kısa süre kalacaktır. Kilo alımı haftada 250 gr ve üzerinde ise uyku süresi uzayabilir. Ortalama 2-3 saat kadar uyuyabilmektedirler. Banyo yaptırırken oda ısısı 24 derece suyun sıcaklığı ise 37 derece olmalıdır. Yıkanma sıklığına göre haftada iki kez baş ve vücut için şampuan kullanımı yeterlidir. Özellikle baş bölgesine fazla kullanıldığı durumlarda konak oluşumunu tetiklemektedir.
Daha rahat bir uyku uyuyabilmesi için gece uykusundan önce banyo yaptırılabilir. 2 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 5400, kız bebeğin ortalama kilosu ise 5000 gramdır ancak her bebeğin kendine özgü bir büyüme hızı ve gelişim seyri vardır. Aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Gelişimi Boy ve Kilo Cetveli
2.Ay bebek gelişiminde kız çocuklar ve erkek çocukların boy ve kilo cetvellerini aşağıdaki gibi sıraladık.
2.AY AŞISI:
Bu ay bebeğin olması gereken aşılar;
BCG (Verem)
Da-BT, IPA, Hib (5’li karma)
KPA (Pnömokok Aşısı)
Özel aşı olarak geçen Rotavirüs aşısı yaptırılacak ise 2. ay sonunda ilk doz uygulanmalıdır.
Bebek gelişiminde diğer ayları okuma için https://www.beybida.com/author/tugceatak/
Editörden Not:
Yazarımız Tuğçe Atak Anne Bebek Eğitim Hemşiresidir. Kendisi ile merak ettiklerinizi uzmana sor bölümümüzden mail atarak iletişime geçebilirsiniz.
Bir yanıt yazın